Avto
4569 ogledov

Audi Q3: Udoben in varen vsestranski talent

Audi Q3
1/8
Audi
Avto, ki vas bo očaral. Avto, ki vas bo zapeljal in ga ne boste želele več zamenjati. Terenec, ki je eleganten, športen, zanesljiv, ekstrovertiran, močan, izjemno udoben in vrhunsko dovršen.

Z opisom bomo tokrat začeli pri prtljažniku, ki je pri novem Audiju Q3 z opcijskim samodejnim odpiranjem priljubljen predvsem pri ženskah. Njegov prtljažnik je kot nalašč za mamice, gospodinje, aktivne športnice, uspešne karieristke, skrbnice psov in vse ostale dame s prefinjenim okusom, ki imajo rade avtomobile s prostornim prtljažnikom.

V velikem prtljažniku ne zmanjka prostora za prtljago, nakupe in otroški voziček, pri bolje opremljeni izvedbi lahko vrata prtljažnika odprete kar s premikom noge. To pride še kako prav, ko imate polne roke prtljage ali vrečk.

Audi Q3 | Avtor: Audi Audi

Audi Q3 se s svojimi velikimi dimenzijami uvršča v zgornji segment kompaktnih športnih terenskih vozil, za katerega so značilni udobno vstopanje v vozilo, dobra preglednost in športen položaj sedenja. Predhodnika je prerasel za skoraj deset centimetrov v dolžino in sega od enega do drugega roba že skoraj 4,5 metra. Pa širši je in celo malenkost nižji - osnovni recept, da ob dodatku velikih 19-palčnih koles že sami proporci nakazujejo na mišičasto, športno postavo.

Kot posebnost tega modela je serijska in prilagodljiva razdelitev prostora, saj je zadnjo sedežno klop mogoče tudi vzdolžno pomikati, naslonjalo pa je tridelno in ima 7-stopenjsko nastavljiv naklon.

Prostornina prtljažnika, ki je odvisna od položaja zadnje sedežne klopi in naslonjala, znaša do 675 litrov, pri poklopljenem naslonjalu pa do 1.525 litrov.

Udobje v vožnji zelo pomembno

Ženske prisegajo tudi na udobje v vožnji, je pokazala anketa, ki smo jo naredili na Žurnalu24.si. Da jim je udobje v vožnji zelo pomembno, je odgovorilo kar 48 odstotkov vseh žensk. Da je udobje v vožnji pomembno, pa 46 odstotkov anketirank. Za odgovor »manj pomembno« se je odločilo pet odstotkov žensk, da udobje sploh ni pomembno je odgovoril en odstotek žensk.

Če povzamemo: kar 94 odstotkov žensk je dejalo, da jim je udobje v vožnji zelo pomembno ali pomembno.

Podobni rezultati so sicer tudi pri moški populaciji. Da jim je udobje v vožnji zelo pomembno, je dejalo kar 51 odstotkov moških, da jim je udobneje v vožnji pomembno, pa 46 odstotkov. Da jim je udobje v vožnji manj pomembno, so se izrazili le trije odstotki moških, nihče pa ni dejal, da mu udobje v vožnji sploh ni pomembno.

Kdor se zapelje v novem Audiju Q3, bo znal povedati, da je izjemno udobje v vožnji ena od njegovih glavnih lastnosti.

Audi Q3 | Avtor: Audi Audi

Okretno pri vožnji po mestu, agilno na regionalni cesti, uravnoteženo na avtocesti - podvozje novega modela Audi Q3 ponuja širok prestavni razpon. Tako mirno kljubuje nepravilnostim na cestišču, tudi z daljšo medosno razdaljo. Sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select prinaša kar šest različnih načinov vožnje, od zelo udobnega, posebej učinkovitega do izrazito športnega. Ob pritisku na tipko pa se aktivira opcijska asistenca za nadzorovani spust, ki na strmih spustih vzdržuje predhodno nastavljeno hitrost.

Audi Q3 vas bo prepričal tudi s svojimi opcijskimi asistenčnimi sistemi. Posebnost je opcijska prilagodljiva asistenca za vožnjo, ki je na voljo v kombinaciji z opcijskim menjalnikom S tronic. Izbirate lahko tudi med zmogljivim priključnim hibridom Audi Q3 TFSI e ter bencinskim in dizelskim motorjem, ki ju odlikujeta prijaznost do okolja, varčnost in živahnost.

Da je udobje v vožnji ena izmed prioritet, voznic ne čudi, saj prebijemo v avtu veliko našega časa. Sodeč po Žurnalovi anketi skoraj vsaka deseta voznica preživi v avtu več kot štiri ure na dan. Skoraj tretjina voznic pa dnevno preživi v avtu med eno in štirimi urami.

Velika maska in dovršeni dodatki kroma

Q3 pa je naredil velik korak naprej tudi pri dizajnu, če ga primerjamo z njegovim predhodnikom. Ošiljeni LED žarometi, po možnosti matrični, in zadnja svetila s sekvenčnim delovanjem smernikov, velika maska, ki vizualno sili prek roba pokrova, dovršeni dodatki kroma, zaključen potek linije s pokrova motorja na streho in nato spust v zadek, pomožne bočne linije vas bodo osupnili.

Audi Q3 | Avtor: Audi Audi

Izbirate lahko med številnimi kovinskimi barvami, kot so atolsko modra, floretsko srebrna, ledeniško bela, Manhattan siva, mitično črna, navarsko modra, tango rdeča barva. Zelo priljubljeni sta vpadljivi svetlo modra in klasična oranžna barva.

Ena od prednosti Audija Q3 je tudi digitalizacija. Tako že serijska oprema z MMI radiem vključuje digitalni kombinirani instrument z 10,25-palčnim zaslonom, ki ga je mogoče upravljati z večfunkcijskim volanom.

Audi Q3 Sportback | Avtor: Saša Despot Saša Despot

MMI radio plus je na voljo kot dodatna oprema. Audi v sklopu opcijske vrhunske opreme ponuja MMI navigacijo plus z dodatnim 10,1-palčnim zaslonom na dotik. Prikazi se pokažejo na opcijskem 10,25-palčnem virtualnem prikazovalniku Audi, za edinstveno doživetje zvoka pa poskrbi opcijski zvočni sistem Bang & Olufsen Premium.

Audi Q3 | Avtor: Audi Audi