Avto
124 ogledov

Autobahn postaja ilegalna turistična atrakcija

Autobahn Profimedias
Nemške avtoceste na odsekih, kjer ne veljajo omejitve hitrosti, postajajo priljubljen, a oblastem zelo neljub cilj dirkaškega turizma.

Iz obmejnih delov Nemčije poročajo o vse več skupinah tujcev, ki z močnimi avtomobili prihajajo v državo zgolj zato, da lahko brez skrbi glede radarjev drvijo po tamkajšnjem autobahnu. 

Scenariji so si zelo podobni - dva, trije ali več avtov se naenkrat postavijo vštric in zavrejo do hitrosti komaj kakih 60 ali 70 km/h. Nato vsi naenkrat pritisnejo plin do konca in poženejo, je za Motor Talk pojasnil Peter Hauke iz policijskega okrožja v Konstanzi. So primeri, ko do dirk pride spontano, ko se denimo vštric znajdeta voznika z dvema primerljivo močnima strojema, ogromno pa je tudi organiziranih šprintov. 

Švicarji svoje zverine zelo radi razmigajo pri sosedih

Med najpogostejšimi območji je obmejni del s Švico. Znano je, da ima ta država rigorozne kazni za prekoračitve hitrosti in da je omejitev na avtocesti "samo" 120 km/h, po drugi strani pa imajo Švicarji v povprečju najmočnejše avtomobile v Evropi. Tako so na začetku novembra pri obmejnem mestu Stockach poročali o šestih avtih, ki so se večkrat poravnali, in ob tem skorajda zaustavili ostali promet, preden so nato divje pospešili. 

Nemška policija proti dirkačem ukrepa kolikor more in zna, ponavadi pa jih oglobijo zaradi ogrožanja drugih. Tako je bilo tudi v zgornjem primeru, ko so šesterico prestregli na meji. 

Največja težava za policiste je pomanjkanje prič. Skušajo se tudi dogovoriti s švicarskimi oblastmi, da bi slednje kaznovale svoje državljane, ki so divjali v sosedi, razmišljajo pa tudi o zakonodaji, po kateri bi lahko avte ilegalnih dirkačev kar zasegli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 21:18 18.december 2015.

    Ta Slovenski idiotizem je nalezljiv.