Avto
35 ogledov

AVP: Vaš avto naj drsi skozi promet

Mrzli avtomobili niso samo neprijetni, temveč tudi nevarni, saj voznik v takšnem Žurnal24 main
Ekološka vožnja je hkrati tudi zelo varna, pred zimskimi meseci svetuje Agencija za varnost v prometu.

V hladnejšem delu leta je razlika v porabi goriva pri različnih načinih vožnje lahko še izrazitejša kot sicer. Andrej Justinek z agencije za varnost prometa zato priporoča ekološko vožnjo. Vozniki naj avtomobila ne ogrevajo v prostem teku, vozijo naj umirjeno in v višjih prestavah. Izogibajo naj se nepotrebnemu pospeševanju in zaviranju.

Idealna vožnja po besedah Justinka izhaja iz ekološke vožnje. Zanjo velja, da naj bi avtomobil drsel skozi promet, kar zagotavlja večjo pretočnost prometa in manjšo porabo goriva. Vožnja naj bo odgovorna, varna in spoštljiva do drugih udeležencev v prometu.

Prav tako naj si vozniki prizadevajo za uporabo tehnik okolju prijazne vožnje, s pomočjo katerih je po oceni Justinka možen tudi do 10-odstotni prihranek goriva. Razlika v porabi je zaradi nižjih temperatur v jesenskem in zimskem času namreč lahko še izrazitejša. Hkrati s takšno vožnjo omejimo emisije toplogrednih plinov, pa tudi stopnjo posledic morebitnih prometnih nesreč.

Ne pretiravajte z ogrevanjem

Za čim bolj ekološko vožnjo tako Justinek priporoča uporabo višjih prestav menjalnika, tudi pri vožnji po snegu in ledu. Vozniki naj poskrbijo za zadosten oz. predpisan pritisk v pnevmatikah, luči za meglo pa naj uporabljajo le v primeru, ko je vidljivost manjša od 50 metrov. Prav tako svetuje omejeno ogrevanje notranjosti avtomobila in avtomobilskih sedežev.

Na kratke razdalje popije največ

Ob tem posebej opozarja, naj vozniki motorja ne ogrevajo v prostem teku, saj današnji motorji ne potrebujejo ogrevanja. Speljejo naj takoj, vozijo naj umirjeno in čim bolj enakomerno. Izogibajo naj se nepotrebnemu zaviranju in pospeševanju, vzdržujejo naj primerno varnostno razdaljo, obenem pa naj čim bolje predvidevajo razmere v prometu. Če vedo, da bodo na mestu morali čakati več kot 30 ali 60 sekund, na primer pred zapornico čez železniško progo, pa naj motor ugasnejo.

Za kratke poti naj ne uporabljajo avtomobila, saj je poraba goriva največja tedaj, ko je motor še hladen. Vozijo naj z zaprtimi okni, saj lahko z uporabo vgrajenega ventilacijskega sistema porabo goriva zmanjšajo tudi za pet odstotkov. Kljub temu naj električne naprave, na primer za odmrzovanje zadnjega stekla, uporabljajo zmerno, saj so ti veliki porabniki energije, je povedal.

Justinek je še poudaril, da strešni prtljažniki veljajo za velike porabnike, saj porabo goriva povečajo tudi za 40 odstotkov. Zato voznikom svetuje, naj ga, kadar ga ne potrebujejo, vedno snamejo.

Komentarjev 2
  • 4krogci 20:38 24.oktober 2014.

    "Vaš avto naj drsi skozi promet" hm a mogoče hočete rečt, da ni dnarja za cestne sluzbe in bo zato dost snega,poledic,... letos al kako???

  • Ivo 15:55 24.oktober 2014.

    Dajte no nehat nakladat. Saj nas je večina že itak strokovnjakov za varčno vožnjo, saj ne dobimo bogatih plač ob točno določeni uri in povrnjene potne stroške. Ga dejansko sami plačamo!