Avto
18 ogledov

Avte bomo odpirali z očmi

Avtomobilski ključ Shutterstock
Ford načrtuje tehnologijo, s katero bi lastnik oziroma uporabnik njihov avtomobil odklenil kar s pomočjo oči.

Ford je patente za nove tehnologije pri odpiranju vrat avtomobila in njihov zagon vložil že leta 2012, pred nekaj dnevi pa so dobili uradno potrditev o uspešni pridobitvi ekskluzivnih pravic, zato so z idejami stopili pred javnost.

Kot napovedujejo pri Fordu, bi lahko avtomobili prihodnosti v veliki meri izkoriščali biometrične podatke voznikov pri tem, ali bodo nekoga spustili v notranjost in dovolili zagon, ali ne. 

Tako bi utegnili biti avtomobili opremljeni s čitalci očesnih zenic ali z napravo za prepoznavanje glasu, morda tudi za prepoznavanje prstnih odtisov. Po eni strani bi s tem olajšali vstopanje, saj ne bi bilo potrebno iskati ključev po žepih ali torbicah, po drugi strani pa naj bi si zagotovili več varnosti pred krajo, ki so jim podvrženi današnji avtomobili s sistemom brezstičnega vstopanja in zagona.

Patenti predvidevajo tudi tesno povezavo med pametnimi napravami uporabnikov in avtomobili, saj bi se prek mobilnika denimo povezovali z avtomobilskim računalnikom in tako imeli na razpolago številne funkcije kar na daljavo, je poročal Jalopnik.

Takšne tehnologije bo Ford verjetno najprej izkoristil pri svojih načrtih, ki jih ima s prometom prihodnosti in naraščajočim trendom delitve vozil med različnimi uporabniki, o čemer smo pisali pred časom. 

Tehnologija kot dvorezni meč

A po drugi strani je ravno brezstična tehnologija nadzora nad določenimi funkcijami avtomobilov ta hip precej na udaru zaradi vprašanja varnosti. V Londonu denimo zadnje dni poročajo o velikem porastu kraje vozil, ki za odklepanje uporabljajo brezstično tehnologijo in zagon prek gumba. Kraja tega tipa, ki jo nepridipravi izvedejo s posebno napravo za "ugrabitev" avtomobilskega nadzornega sistema, je v Londonu že presegla četrtino vseh ukradenih avtomobilov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.