Avto
5679 ogledov

Avto hiše: Do leta 2040 vsak četrti brez službe

Avto, nakup, kupovanje, avtosalon Profimedia
Avtomobilska podjetja so navdušena nad spletno prodajo avtomobilov. Na ta račun privarčujejo na maržah, ki si jih vzamejo avto hiše. Prehod na sistem prodaje preko spleta bo imel dramatične učinke na zaposlovanje. To je pokazala nemška študija.

Svet avtomobilov se spreminja z veliko hitrostjo. Ne gre le za množično elektrifikacijo, ampak tudi za nove oblike prodaje avtomobilov. Kar je začela Tesla, ko je odstranila klasične avtomobilske trgovce, je navdušilo tudi tradicionalne avtomobilske znamke. Zamisel, da si lahko prilastijo trgovčevo maržo, je preprosto preveč mamljiva. Vendar pa bo vpliv na avtomobilski posel dramatičen. Po podatkih nemškega inštituta za avtomobilsko ekonomijo (IfA) in inštituta Fraunhofer (FIAO) bo do leta 2040 izginilo več kot 25 odstotkov vseh delovnih mest v tem sektorju.

Rabljeni avti Prodajalec rabljenih Avto Rabljeni avtomobili: Na vidiku velik preobrat

To je posledica spletne prodaje in tudi zmanjšanja servisnih storitev, saj naj bi se električni avtomobili redkeje kvarili, poleg tega pa je nekatere servisne operacije mogoče opraviti s posodobitvijo programske opreme na daljavo. Že do leta 2030 naj bi se samo v Nemčiji število zaposlenih v prodajalnah avtomobilov zmanjšalo s sedanjih 435.000 na 365.000.

Nakup avtomobila Končno pocenitev? Avto Tesla začela cenovno vojno, bodo popustili tudi drugi?

V naslednjih desetih letih bo po napovedih ifA in FIAO v tem sektorju izgubila delo več kot četrtina ljudi – natančneje do 28 %, kar bi pomenilo le še okoli 313.000 delovnih mest. In če se to zgodi v Nemčiji, največjem avtomobilskem trgu v Evropi, lahko ta scenarij uporabimo za celotno celino.

Spletna dražba vozil Autopoint Fizični kupci Avto Namesto na spletni oglas sta dala avto na dražbo, to je izplen

Avtosalon prodaja avtov | Avtor: Profimedia Profimedia

Študija, izvedena za državno agencijo e-mobil BW in ministrstvo za gospodarstvo zvezne dežele Baden-Württemberg, predvideva, da bo v segmentu prodaje novih avtomobilov prizadeto celo vsako tretje delovno mesto. Izginilo naj bi do 36 % položajev na strani uvoznikov, odgovornih za načrtovanje, administracijo in organizacijo. V sektorju samih prodajalcev je ocenjeno znižanje na ravni okoli 34 %, v storitvah pa 24 %. Ostaja vprašanje, ali bo takšno varčevanje pozitivno vplivalo na cene avtomobilov, torej, ali bodo privarčevani denar avtomobilska podjetja "raztopila" v korist kupcev. Za zdaj nič ne kaže, da bi se to tudi uresničilo.

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 08:26 16.februar 2023.

    MSM presstituti začnite osveščati ljudi, tudi vi boste brez služb, tole Bruseljsko bedarijo bomo plačevali vsi, VSI ENAKI, VSI REVNI , razen peščice bogatih, kateri vas danes farbajo in potiskajo v revščino, kaj res želite to,?