Avto
153 ogledov

Avto kadilca je ob prodaji vreden veliko manj

Kajenje v avtu Profimedias
Rabljen avtomobil kadilca je ob prodaji lahko vreden tudi več tisoč evrov manj, so ugotovili britanski strokovnjaki za rabljena vozila

Eden od razlogov, zakaj je v avtomobilu še vedno dovoljeno kaditi, je močan kadilski lobi, kot tudi kadilci sami. Ko je britanska vlada napovedala boj proti pasivnemu kajenju, ki so mu velikokrat izpostavljeni otroci, ki se prevažajo v avtomobilu, v katerem potniki kadijo, so sprejetje kritizirale tako opozicija kot organizacije, ki se zavzemajo za svobodo odločanja.

Odzvali so se tudi v British American Tobaccu, kjer so dejali, da se strinjajo, da otroci ne bi smeli biti izpostavljeni cigaretnemu dimu v majhnih zaprtih prostorih, kot je avtomobil, ne strinjajo pa se, da bi prepoved kajenja v vozilih veljala tudi, ko otrok ne bi bilo v avtomobilu.

Strup v majhnem prostoru

Več neodvisnih raziskav je do danes dokazalo, da je kajenje v majhnih, zaprtih prostorih, na primer v avtomobilih, škodljivo za zdravje. Tudi ob odprtem oknu vozila in vklopljeni klimatski napravi se v majhnem prostoru ustvari preveč toksičnega dima. Ena cigareta tako zastrupi zrak v vozilu, da kar za trikrat prekorači priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.

Do sedaj je le peščica držav kajenje v vozilih regulirala z zakonom. Na primer, Velika Britanija je prepovedala kajenje v vozilih mlajšim od 18 let. Na slovenskem ministrstvu za zdravje so seznanjeni z ukrepom prepovedi kajenja v avtomobilih v prisotnosti mladoletnih otrok, ki je začel veljati v Veliki Britaniji. Pred letom dni so za zurnal24.si pojasnili, da je tudi ta ukrep med tistimi, ki ga predlagajo slovenski strokovnjaki in NVO, tako da tudi v Sloveniji preučujejo možnost njegove uvedbe. Na Ministrstvu za zdravje so še pojasnili, da bi imel tak ukrep visoko podporo v javnosti, več kot 90-odstotno.

Kadilske avtomobile je težje prodati

Britanski strokovnjaki za rabljena vozila pa so zdaj postregli z novo raziskavo. Primerjali so cene rabljenih vozil, v katerih se je kadilo, s tistimi, v katerih so se vozili nekadilci. Tako so izračunali, da je ford mondeo 2,0 TDCI z letnico 2014, v katerem se ni kadilo, ob prodaji vreden 1.400 evrov več od tistega, v katerem se je kadilo. Pri mercedesu razreda E bi bila razlika v ceni že skoraj tri tisočake.

Strokovnjaki za rabljena vozila pojasnjujejo, da se trdovratni cigaretni dim vpije v plastiko, tkanino sedežev, obloge vrat. To mnoge potencialne kupce odvrne od nakupa, zato je vozila, v katerih se je kadilo, težko prodati. Sledovi cigaretnega dima so med prvimi, ki jih iščejo kupci rabljenih vozil, pa tudi trgovec z rabljenimi vozili bo takoj zbil ceno vozilu, v katerem se je kadilo.

Izračun je jasen - prodajalec mora avtomobil odpeljati v kemično čistilnico. Očistiti je treba ventilacijski sistem, saj se v njem zadrži neprijeten vonj. Osvežilec zraka ni dovolj. Če je bila s cigaretnim ogorkom znotraj povzročena škoda, je cena popravila še večja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Zverca 11:16 21.december 2016.

    ok, pa kake neumnosti so to, no. Jaz sem v avtu kadila 7 let, pa ne bilo ne duha ne sluha o kakšnih znakih. Je pa res, da ne verižno. Če se avto dobro prezrači, živi bog ne bo vedel, ...prikaži več da se je v avtu kadilo.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 23:59 20.december 2016.

    Tudi kadilci pri kupovanju rabljenega moti da se je v avtomobilu kadilo, ker je to vonj, ki je privzet v avtu in ki ne spominja na nov avto. Če bi veljalo res, da prodaš kadilcu za isto ceno smrdeči avto, ...prikaži več kot nekadilcu nesmrdečega potem bi se tako tudi prodajali, žal pa vsi iščejo občutek novega, kar pa ostanki cigaretnega dima niso. In tudi kemično čiščenje ne pomaga veliko k boljšemu občutku, mogoče zgolj toliko časa dokler se izločajo parfumi iz uporabljenega čistila, drugače pa za smrad ni rešitve.

  • Ferluci 15:34 20.december 2016.

    Pa saj ga zavohaš na tri kilometre..