Avto
2638 ogledov

Avto, ki bo letos bežal pred Hamiltonom, Leclercuđom, Versatppnom, ...

Mercedes-AMG F1 safety car
1/9
Mercedes-AMG
Mercedes je predstavil izgled varnostnega avta za najbolj nenavadno sezono letošnjega leta.

Mercedes-AMG GT R F1 Safety car se bo uradno predstavil ta vikend na Veliki nagradi Avstrije, saj bo v Spielbergu sploh prva dirka te najbolj nenavadne sezone v zgodovini najhitrejšega motošporta. 

Ob tej priložnosti je Mercedes avto, ki bo narekoval tempo dirkačem, nekoliko oblikovno predrugačil glede na dogodke, ki so se dogajali po svetu v zadnjih mesecih, od smrtonosne pandemije do protestov zaradi rasnega razlikovanja. 

Tako bo imel avto napis WeRaceAsOne - Dirkamo kot eni. Zraven je dodana mavričasta podlaga, ki simbolizira strpnost med rasami in nazori. 

Mercedes-AMG F1 safety car | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG
Mercedes-AMG F1 safety car | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Sicer pa GT R F1 ni doživel kakšnih posebnih tehničnih sprememb, saj jih niti ne potrebuje. Tako kot ob premieri pred dvema letoma ga poganja V8 z dvema turboma, ki na zadnji kolesni par prenaša 430 kW moči (585 KM) ion 705 Nm navora. Avto do 100 km/h pospeši v 3,6 sekunde, najvišja hitrost je 318 km/h. Ker pa je na pistah F1 še veliko bolj pomembna odlična lega in zavore, ima poseben AMG aerodinamični paket in visokozmogljive keramične zavore. 

Poleg varnostnega avta ima pomembno vlogo v karavani F1 tudi uradni zdravniški avto, ki mora v primeru nesreče kar najhitreje na njeno mesto pripeljati uradno zdravniško osebje. Letov bo to funkcijo opravljal AMG V63 S estate. 

Mercedes-AMG F1 safety car | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Za zdaj samo evropske dirke

Na dirkališču Red Bull bodo tekmovalci v močno spremenjenem koledarju dirk tekmovali dva zaporedna julijska vikenda. Že 19. julija bo VN Madžarske na Hungaroringu, 2. in 9. avgusta pa bosta VN Velike Britanije. 16. avgusta bodo tekmovalci v Španiji, 30. avgusta na slovitem Spa Francorchampsu, 6. septembra pa v italijanski Monzi. 

Tekme bodo vsaj na začetku brez gledalcev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.