Avto
17 ogledov

Avto, ki se izogiba živalim

Divjad, avto, žival Shutterstock
Volvo je storil korak naprej na področju aktivne varnosti. Švedi razvijajo sistem, ki bo voznika ob naletu na divjo žival pravočasno opozoril oziroma samodejno zaustavil vozilo.

Novi sistem bo Volvo v svoje serijske modele začel vgrajevati v bližnji prihodnosti. Leta 2010 je bilo namreč na Švedskem več kot 47 tisoč avtomobilskih nesreč povezanih z divjimi živalmi. Ameriški inštitut za varnost v prometu je objavil podatek, da je v obdobju od leta 1993 do 2007 za posledicami nesreč z divjimi živalmi umrlo 2499 ljudi. Projekt razvoja varnostnega sistema, ki zmanjšuje tveganje kontakta vozila z divjo živaljo, je del Volvove vizije za leto 2020.

Novi sistem temelji na tehnologiji odkrivanja pešcev s funkcijo samodejnega zaviranja, ki so ga pri Volvu predstavili leta 2010. "Sistem je sestavljen iz dveh delov, radarskega senzorja in infrardeče kamere, ki nadzira promet," pojasnjuje Andreas Eidhall, tehnični strokovnjak za področje aktivne varnosti pri podjetju Volvo Cars.

Pomemben je tudi podatek, da sistem deluje tudi ponoči, ko se zgodi večina nesreč z živalmi. Kamera snema cesto pred vozilom, in če zazna žival, sistem voznika na nevarnost opozori z zvočnim signalom. Če se voznik ne odzove pravočasno, sistem samodejno zavira in zaustavi avtomobil.

"Cilj je omogočiti delovanje sistema pri normalnih pogojih za vožnjo po regionalnih in lokalnih cestah. Če je trk neizbežen, sistem toliko samodejno zavira, da prepreči hujše posledice nesreče," dodaja Eidhall. Inženirjem izziv predstavlja tudi, da je sistem zmožen prepoznati različne živali. V ta namen so pri Volvu preživeli noč na safariju, kjer so naredili digitalne zapise sekvenc živali in vzorce njihovega vedenja. Vse te podatke bodo kasneje vgradili v sistem senzorjev.

Komentarjev 3
  • Rok Lokovsek 09:48 13.julij 2011.

    mah ja če mene vprašaš je človek le žival ki si je pač podredil vse ostale živalske in rastlinske vrste. Toliko o novi tehnologiji ki bo tako ali tako vsake tolko crknala sredi vožnje kakor je pri sedanji elektroniki, VolksWagen ...prikaži več Caddy 2 leti star, problemi z elektroniko, armaturka sredi vožnje v temi, neprekinjeno gorijo luči za smerokaze, hvala Bogu da so vsaj osnovne funkcije pomembne za vožnjo še vedno zgolj mehanske če ne bi bilo še več smrtnih črtev na cestah! Ne vem zakaj delajo striktno vse na elektroniki, ki že tako kar naprej crkuje namesto da bi se mehaniki posvetili

  • privat 13:01 09.julij 2011.

    to ni človek kakega si ti predstavlajš pod človek -človeštvo....to so le ritkice mongoloidnosti..samo če si zamisliš da na dan umre 10.000 ljudi zaradi drugačnega razmišlajnja ...jaz imam rad črno barvo ti belo in nekdo mora umreti..debilno ne..Da ne govorimo ...prikaži več o veri ,barve kože....

  • idefix 16:28 19.junij 2011.

    Ko bi vsaj enkrat za spremembo kdo rekel, da so naredili nekaj za živali in ne samo zaradi človeških žrtev. 47.000 nesreč na leto na Švedskem : 2500 človeških žrtev v 14 letih in to v ZDA. Res ne vem, kdo je na slabšem.