Avto > Avto nasveti
1684 ogledov

Bi radi prihranili na poti na dopust: tole je enajst nasvetov

poletje, cesta, vožnja Profimedia
Dolga vožnja na počitnice lahko močno obremeni vaš proračun. Vendar je ta del stroškov možno zmanjšati z gospodarno vožnjo.

Vožnja na počitnice seveda zahteva velik del počitniškega proračuna, saj gorivo ni poceni, vendar pa lahko število postankov za polnjenje posode z gorivom zmanjšate, če upoštevate nekaj zelo osnovnih nasvetov. Na porabo goriva namreč vpliva vrsta dejavnikov, od splošnega tehničnega stanja avtomobila, do napolnjenosti gum in sloga vožnje.

Vendar ne gre le za gospodarno porabo goriva in prihranjeni denar, ampak je treba upoštevati še nekaj drugega. Za vsak porabljeni liter bencina namreč porabimo tudi 15.000 litrov čistega zraka, torej kisika, ki ga potrebujemo za dihanje. Pomemben je tudi ogljikov dioksid, ki nastane med zgorevanjem goriva. Gospodarna vožnja je torej tudi bolj prijazna okolju. Pomembno ej torej, kako vozimo.

Tudi če niste lastnik vozila z velikim prtljažnikom, lahko na počitnice s pomočj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poskrbite za vzdrževanje avtomobila

Avtomobil s slabem tehničnem stanju porabi več goriva. Na porabo denimo vplivajo premalo napolnjene in izrabljene gume, zamašen zračni filter, olje slabe kakovosti z visoko viskoznostjo, okvare na dovodu goriva, nezadostna količina motornega olja in podobno. Poleg tega pa tudi stanje kolesnih ležajev ali deformacije na karoseriji, ki povečajo zračni upor s tem pa tudi porabo goriva.  V prtljažniku se lahko sčasoma nabere veliko nepotrebnih stvari, ki povečajo maso vozila in porabo goriva. Med kratkimi vožnjami to povečanje sicer ne pride do izraza, med dolgo vožnjo na dopust pa se lahko nabere kar precej nepotrebnih litrov goriva.

Motor ogrejte z manjšo obremenitvijo

Hladen motor porabi nekajkrat več goriva kot ogret, kar velja predvsem za prva dva kilometra vožnje. Toliko namreč traja, da se sodoben motor iz aluminija ogreje na sprejemljivo temperaturo. Kratke vožnje so zato lahko precej dražje od daljših. Vendar pa z vidika življenjske dobe motorja in porabe goriva tudi ni dobro, da motor ogrevamo na mestu. Bolj smiselno je, da ga ogrejemo z vožnjo pod zmerno obremenitvijo.

Vozite pri ustreznih vrtljajih

Motor je načeloma najbolj učinkovit in porabi najmanj goriva v območju vrtljajev, v katerem razvija največji navor. Sodobni bencinski motorji skoraj devetdeset odstotkov največjega navora običajno dosežejo pri 2.500 vrtljajih na minuto, zato motorja ni priporočljivo vrteti više. To velja tudi za turbodizelske motorje, kjer je največji navor največkrat na voljo pri 1.500 ali 1.900 vrtljajih na minuto. S tem je seveda povezano tudi pravilno prestavljanje menjalnika.

Gume pnevmatike dezen profil globina merjenje | Avtor: Policija Policija

Vozite v čim višji prestavi

Predvsem med vožnjo s konstantno hitrostjo poskušajte imeti menjalnik v čim višji prestavi. Višja ko bo prestava, bolj učinkovita bo poraba goriva. Pri stalni hitrosti namreč vožnja v peti prestavi zahteva četrtino manj goriva kot v četrti, če vozite v tretji prestavi, pa je razlika že polovična.  Sodobna vozila z ročnimi menjalniki so večinoma opremljena z indikatorji prestavljanja, ki jih je dobro upoštevati, pri samodejnih menjalnikih pa prestavljanje tako ali tako določa elektronika. Če je možno, izberite gospodarni režim prestavljanja.

Zavirajte z motorjem

Z uporabo zavornega učinka motorja med jadranjem lahko prihranite precej goriva. Ko motor zavira, se namreč prekine dovod goriva vanj, ki se obnovi, ko vrtljaji padejo pod 1.500 na minuto, da se motor ne ustavi. Če se križišču približujete brez noge na pedalu plina, lahko prihranite precej goriva. Vendar morate biti pri tem početju preudarni, da ne bo avtomobil zaviral prehitro in boste morali spet dodati plin. Motorno zavoro uporabljajte tudi med spusti s klancev, saj s tem zmanjšate obrabo zavor.

Vozite gladko

Ena od poti do manjše porabe goriva je tudi izogibanje nepotrebnim pospeševanjem in zaviranjem. Vedno se zavedajte, da vsako pospeševanje zahteva gorivo, ki se med posledičnim zaviranjem izgubi kot nepotrebna toplotna energija. S stalnim nepotrebnim pospeševanjem in zaviranjem lahko porabo goriva povečate do dvakrat. Vendar pa gladka vožnja zahteva predvidevanje. Če lahko pravilno ocenite situacijo, lahko občutno zmanjšate število pospeševanj in zaviranj, kar še posebej velja v mestu. Če vozite hitreje od drugih, to še ne pomeni, da boste na cilj prišli hitreje, saj so zeleni vali izračunani tako, da ustavijo prehitre voznike. Izbirajte tudi ustrezne poti in se poskušajte izogibati prometnim zastojem. Najkrajša pot ni vedno tudi najbolj gospodarna.

Ne vozite po nepotrebnem hitro

Tudi hitrost je sovražnica gospodarne vožnje. Pri večji hitrosti sta višja tudi zračni in kotalni upor, ki naraščata eksponentno. Pri 60 kilometrih na uro deset kilometrov razlike sicer ne pomeni veliko, če pa namesto 130 vozite 140 kilometrov na uro, pa se poraba goriva lahko precej poveča. Hitreje peljete, slabše bo. Upoštevajte tudi, da se večina goriva porabi med pospeševanjem, ko mora poleg zračnega in kotalnega upora avtomobil veliko moči porabiti tudi za premagovanje lastne mase.

avtomobil prtljažnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Med vzponi ne pospešujte po nepotrebnem

Premagovanje zemeljske težnosti na dolgih vzponih lahko zahteva ze nekaj litrov višjo porabo goriva. Na kratkih vzponih si lahko pomagamo z nežnim pospeševanjem še pred začetkom klanca, ki ga v veliki meri premagamo z zaletom. Na samem klancu pa bi morali voziti gladko brez kakršnihkoli pospeševanj.  Na strmejših klancih je dobro prestaviti navzdol, vendar motorja ne poganjajte v višje vrtljaje. Če začutite, da avtomobil ne more vzdrževati hitrosti, prestavite v nižjo predstavo, ki bo omogočala učinkovito premagovanje klanca. To storite čim hitreje, da ne izgubite zagona in morate spet pospeševati.

Preverite tlak v gumah

Pravilno napolnjene gume imajo trojni učinek, saj se jim podaljša življenjska doba, vožnja je bolj varna, nenazadnje pa pripomorejo tudi pri varčevanju z gorivom. Iz tega vidika je vožnja  s premalo napolnjenimi gumami nepravilna. Že 10 odstotkov nižji tlak lahko namreč vsaj za pol litra poveča porabo goriva. Če so gume preveč napolnjene, se zmanjša kotalni upor in poraba goriva. Vendar proizvajalci odsvetujejo tudi previsok zračni tlak v gumah, saj se tudi v tem primeru nepravilno obrabljajo. Povečanje tlaka je smiselno le v primeru, ko je vozilo polno natovorjeno. K povečanju porabe lahko vodi tudi uporaba zimskih gum poleti, saj mehkejša zmes gume v tekalni površini povzroči povečan kotalni upor.

Pazite na zračni upor

Za povečano porabo goriva je lahko kriva tudi slaba aerodinamika, ki jo porušijo voznik in potniki. Že odprta okna lahko povzročijo 5-odstotno povečanje porabe, k večjemu zračnemu uporu pa lahko privedejo tudi dodatki na karoseriji in prtljaga na zunanjih prtljažnikih. Že aerodinamično oblikovani strešni kovčki lahko precej pomagajo pri varčevanju z gorivom, če je le mogoče, pa za prevoz prtljage uporabite prtljažnik avtomobila, tudi če to pomeni, da bo kaj ostalo doma.

Pri udobju bodite zmerni

Na porabo goriva vpliva tudi različna oprema za udobje, ki je je v sodobnih avtomobilih čedalje več. Oprema namreč zahteva veliko električne energije, ki jo mora preko alternatorja proizvesti motor. Največji porabniki energije so klimatska naprava, gretje sedežev in ogrevanje šip. Predvsem klimatsko napravo zato uporabljajte zmerno, kar bo dobro vplivalo udi na vaše zdravje. Če zunaj sonce žge s 35 stopinjami, kabine pač ni smiselno hladiti na 19 stopinj in manj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:40 04.julij 2023.

    Za vsak porabljeni liter bencina namreč porabimo tudi 15.000 litrov čistega zraka, torej kisika, ki ga potrebujemo za dihanje. Ste se vprašali “pametni“ zeleni,koliko litrov porabi en avion,recimo do grčije,ki greste tja na morje.In teh avoionov je non stop v ...prikaži večv zraku 200 000,pa se sprašujemo,zakaj narava odmira,in da je ljudi vse več rakavih.