Avto > Avto nasveti
9958 ogledov

Kako popraviti praske na avtomobilu

Poškodba  avta karoserija praska MatijaJanežič
Na avtomobilski pločevini se pogosto znajde praska, ki neprijetno kazi površino avtomobila in lahko celo povzroči rjavenje.

Ob tem se kot lastniki avtomobila pogosto vprašamo, ali moramo avtomobil odpeljati k ličarju, ali pa lahko kaj storimo sami.

Na poprodajnem trgu namreč najdemo vrsto "zdravil" v obliki priborov za hitra popravila prask, ki so na voljo v obliki "svinčnikov", s katerimi nanesemo lak na prasko ali pa nekoliko bolj kompleksnih kompletov, ki vsebujejo čistila za praske in lake, ki so po sestavi načeloma enaki tistim na avtomobilih.

Poškodba  avta karoserija praska | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Toda, ali takšna sredstva zares delujejo, ali pa so le kratkoročna rešitev, ki nujna ličarska popravila le premakne na malo poznejši čas? Za nasvet smo vprašali pri Avtoservisu BOH, ki ima v Sostrem tudi avtokleparsko in avtoličarsko delavnico.

Globokih ran sam lastnik ne bo odpravil 

Povedali so, da kljub takšnim pripomočkom hitrih domačih rešitev ni. Za svinčnike pravijo, da so bolj podobni "alkoholnim flomastrom". Z njimi se praske na pločevini in platiščih le prekrijejo, da se ne vidijo od daleč, nadaljnjega rjavenja pločevine pa ne prepreči.

Če na pločevini nastane globinska praska, je potrebno celovito ličarsko popravilo, pri katerem poškodbo zbrusijo, pokitajo in spet polakirajo. Je pa res, da imajo tudi oni sredstva, ki hitro delujejo, zato so ličarska popravila lahko razmeroma hitra.

Poškodba  avta karoserija praska | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Druga stvar so majhne površinske praske, ki ne sežejo do pločevine. Te lahko lastnik zmanjša ali odpravi sam, če jih zlošči s polirno pasto, za to pa v bistvu ne potrebuje posebnih dodatnih pripomočkov, ki so običajno tudi dražji od polirnih past in krp.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • brencl47 13:10 26.junij 2019.

    Pri plitvejših praskah in odrgninah pomaga tudi WD40, ne glede na barvo!