Avto > Avto nasveti
5050 ogledov

Katerega rabljenega športnega terenca lahko kupite za 15.000 evrov ali manj?

Citroën C3 aircross Saša Despot
SUV-ji in križanci so trenutno zelo priljubljena vrsta avtomobilov, ki si jih želijo tudi tisti z nižjimi dohodki. Preverili smo, kateri rabljen križanec lahko dobite za 15.000 evrov ali manj.

15.000 evrov je na nek način meja, ki si jo v Sloveniji marsikdo postavi, ko se odloči za nakup novega avtomobila, saj za to vsoto lahko kupimo že marsikateri avtomobil, sploh če je rabljen,  hkrati pa nas ne udari preveč po žepu. In kakšna je v Sloveniji ponudba cenovno ugodnih rabljenih križancev in SU-jev, ki ustrezajo temu merilu? Preverili smo na portalih z oglasi za rabljene avtomobile. Vsekakor je izbira bolj pestra, kot pa če za isti denar kupujete novi avtomobil, kar se lahko prepričate tukaj. 

Nissan Qashqai | Avtor: Anže Petkovšek Nissan Qashqai Anže Petkovšek

Če se ozremo na avtomobile letnika 2018 lahko hitro ugotovimo, da gre predvsem za ponudbo prodajalcev avtomobilov in podjetij, saj se zasebniki običajno ne odločijo, da bodo prodali komaj leto star avtomobil. In kaj je v ponudbi? Pretežno modeli, ki so bili kot novi nekoliko dražji od 15.000 evrov,  po enem letu pa jim je cena že padla pod to mejo. V ponudbi cenovno ustreznih enoletnih SUV-jev in križancev so se tako znašli citroen C3 aircross, citroen C4 cactus, dacia duster, nissan juke, opel crossland X, opel mokka X, peugeot 2008, renault captur in renault kadjar. Na seznamu leto starejših avtomobilov, torej letnika 2017, so se znašli še ford ecosport, suzuki vitara, škoda yeti.

Pestrejša ponudba po treh letih

Seznam rabljenih avtomobilov letnika 2016 je že bolj pester, kar kaže na to, da veliko Slovencev svoj avtomobil še vedno zamenja po treh letih. Seznamu križancev in SUV-jev, ki jih z malo sreče lahko rabljene dobite za manj kot 15.000 evrov, so se tako pridružili še citroen C4 aircross, fiat 500X, ford kuga, honda HR-V, kia sportage, mazda CX-5, nissan qashqai in VW tiguan, v leto starejšo ponudbo pa se uvrščajo še BMW X1, fiat freemont, honda CR-V, hyundai ix35, mazda CX-3, mitsubishi ASX, opel antara in peugeota 3008 in 5008.

Kia sportage | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na seznamu rabljenih športnih terencev v želenem cenovnem razponu letnika 2014 se poleg že omenjenih najdejo še chevrolet trax, jeep compass, kia soul, mitsubishi outlander, renault koleos in volvo XC60, letnik 2013 zastopa le chevrolet captiva, tisti, ki gredo do letnika 2012, pa si lahko z malo sreče omislijo rabljen audi Q3 ali Q5, poleg njiju pa še Land Rover Freelander, hyundai santa fe, mercedes-benz GLK, nissan murano ali subaru forester.

Športni terenci lahko prinesejo višje stroške uporabe

Ponudbe rabljenih športnih terencev in križancev je torej dovolj, a pozor. Takšne avtomobile lahko sicer kupite za razmeroma ugodno ceno, a upoštevati morate tudi to, da z njimi dobite bolj kompleksno tehniko, ki lahko zahteva dražje vzdrževanje, prav tako pa so dražje denimo tudi gume, ki so običajno večjih dimenzij kot pri kombijih in kombilimuzinah spodnjega srednjega in nižjih razredov. Paziti je torej treba, da ne bomo vsega denarja porabili za avtomobil, potem pa nam ga bo zmanjkalo za prepotrebno vzdrževanje.

Komentarjev 1
  • Rdečivrag 11:26 27.julij 2019.

    Mislim, da ni debate, da lahko Sportage predstavlja najbolj racionalno varianto, saj ima najdaljšo garancijo, kar pomeni da kupiš rabljen avto s tovarniško garancijo, ne pa morebitnim jamstvom za nekaj sto evrov, ki velja največ 6 ali 12 mesecev in ...prikaži več zelo omejeno kritje. Pa tudi sicer se verjetno Kia med vsemi najmanj kvari.