Avto > Avto nasveti
38599 ogledov

Napaka potnikov pri vstopanju v avto v dežju

Vetrobransko steklo
Pozimi ter v deževnih hladnih spomladanskih in jesenskih dneh se nam na avtomobilu rade zarosijo šipe, ki voznike po eni strani lahko spravijo ob živce, zaradi zmanjšane vidljivosti pa so tudi nevarne.

Težava se poveča predvsem v vlažnih in deževnih hladnih dneh, ko v kabino prodre veliko vlage. Vzrok za to so lahko preprosto vlažna oblačila potnikov, k temu pa svoje doda tudi dihanje potnikov, med katerim se v zrak sprošča tudi veliko vlage. Vzrok za vlago v kabini so lahko tudi slaba tesnila vrat. A to so le nekateri izmed faktorjev, zaradi katerih zrak v kabini postaja vlažen.

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana Avto Klima pozimi? Napaka, ki jo počnejo številni vozniki!

In ko ta vlažen zrak pride v stik s hladno notranjo površino avtomobilskih stekel, vodna para v njem kondenzira, drobne vodne kapljice pa se naberejo na stekleni površini in na njej ustvarijo tanko plast nepregledne rose. A lahko ste brez skrbi. Za preprečitev rosenja šip je na voljo vrsta razmeroma učinkovitih ukrepov.

Odprite okna

Tudi če je zunaj zelo hladno, vam bo pomagalo, če nekoliko odprete okna. Iz kabine bo tako ušlo nekaj toplega vlažnega zraka, ki bi sicer zarosil šipe, vanjo pa bo vstopil bolj suh zrak iz okolice.

Pogled iz avta Avto Lahko preberete tablico skozi takšno steklo?

Mercedes-Benz GLB | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Vključite gretje in zračenje

Ventilator in gretje nastavite na najvišjo stopnjo in šobe čim bolj usmerite v vetrobransko steklo. Če še zaprete šobe v sredini armaturne plošče, bo topel zrak iz preostalih odprtih šob zadostoval za skoraj popolno odrositev šip.

Vključite klimo

Klimatska naprava je koristna tudi pozimi, saj je najbolj učinkovito sredstvo proti zarositvi šip. Med svojim delovanjem namreč suši zrak in poskrbi za zelo hitro odrositev šip.

Klimatska naprava Avto Številni mislijo, da bo klima čez leta delovala enako kot pri novem avtomobilu

V kabino spustite zrak

Bodite pozorni na to, če v kabini kroži notranji zrak ali vanjo prihaja zrak iz okolice avtomobila. Ob kroženju notranjega zraka se bo kabina mogoče hitreje segrela, ne boste pa odpravili zameglitve šip. V kabini se bo namreč zadrževal vlažen zrak. Če hočete odrositi šipe, morate v kabino spustiti svež zrak, torej se odpovejte notranjemu kroženju zraka.

Klimatska naprava | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Uporabite krpo

Dokler se motor še ni dovolj segrel, da bi lahko gretje učinkovito odrosilo šipe, uporabite krpo, s katero obrišete šipe. Da šip ne boste poškodovali, uporabite kakovostno brisanju šip namenjeno krpo. Šip sicer ne brišite križem-kražem, ampak se držite ene smeri.

Izogibajte se mokrim oblačilom

V deževnem vremenu boste v avtomobil verjetno težko vstopili s povsem suhimi oblačili. Kljub temu jih pred vstopom potresite, da z njih odstranite vsaj velike vodne kapljice.

Gorivo v avtu Malomarnost Avto Zaradi zanemarjene klime je lahko poraba goriva bistveno večja
Komentarjev 7
 • vegesria 07:42 07.marec 2020.

  www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

 • inratjae 02:18 07.marec 2020.

  www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

 • Avatar Issalenka
  Issalenka 00:43 07.marec 2020.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com