Avto > Avto nasveti
20618 ogledov

Nevarno: V deževnih dneh pri vstopanju v avto ne počnite tega

Vlaga v avtu Andrej Leban
Vozniki so pogosto tudi sami krivi, da se v avtomobilu zarosijo stekla. Sploh v hladnih in mokrih dneh, ko so. Zaradi zmanjšane vidljivosti so tovrstne razmere za vožnjo lahko zelo nevarne. Pripravili smo nekaj koristnih nasvetov.

Težava z zarošenimi stekli se poveča predvsem v vlažnih in deževnih hladnih dneh, ko v kabino prodre veliko vlage. Vzrok za to so lahko preprosto vlažna oblačila potnikov, k temu pa svoje doda tudi dihanje potnikov, med katerim se v zrak sprošča tudi veliko vlage. Vzrok za vlago v kabini so lahko tudi slaba tesnila vrat. A to so le nekateri izmed faktorjev, zaradi katerih zrak v kabini postaja vlažen.

In ko ta vlažen zrak pride v stik s hladno notranjo površino avtomobilskih stekel, vodna para v njem kondenzira, drobne vodne kapljice pa se naberejo na stekleni površini in na njej ustvarijo tanko plast nepregledne rose. A lahko ste brez skrbi. Za preprečitev rosenja stekel je na voljo vrsta razmeroma učinkovitih ukrepov.

Vlaga v avtu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pomaga, če odprete okna

Tudi če je zunaj zelo hladno, vam bo pomagalo, če nekoliko odprete okna. Iz kabine bo tako ušlo nekaj toplega vlažnega zraka, ki bi sicer zarosil stekla, vanjo pa bo vstopil bolj suh zrak iz okolice.

Ventilator in gretje nastavite na najvišjo stopnjo in šobe čim bolj usmerite v vetrobransko steklo. Če še zaprete šobe v sredini armaturne plošče, bo topel zrak iz preostalih odprtih šob zadostoval za skoraj popolno odrositev stekel.

Uporabljajte klimo

Klimatska naprava je koristna tudi pozimi, saj je najbolj učinkovito sredstvo proti zarositvi stekel. Med svojim delovanjem namreč suši zrak in poskrbi za zelo hitro odrositev stekel.

Zračne reže toyota klimatska naprava klima | Avtor: Toyota Toyota

Bodite pozorni na to, če v kabini kroži notranji zrak ali vanjo prihaja zrak iz okolice avtomobila. Ob kroženju notranjega zraka se bo kabina mogoče hitreje segrela, ne boste pa odpravili zameglitve stekel. V kabini se bo namreč zadrževal vlažen zrak. Če hočete odrositi stekla, morate v kabino spustiti svež zrak, torej se odpovejte notranjemu kroženju zraka.

Obrišite stekla

Dokler se motor še ni dovolj segrel, da bi lahko gretje učinkovito odrosilo stekla, uporabite krpo, s katero obrišete stekla. Da stekel ne boste poškodovali, uporabite kakovostno brisanju stekel namenjeno krpo. Stekel sicer ne brišite križem-kražem, ampak se držite ene smeri. Izogibajte se mokrim oblačilom V deževnem vremenu boste v avtomobil verjetno težko vstopili s povsem suhimi oblačili. Kljub temu jih pred vstopom potresite, da z njih odstranite vsaj velike vodne kapljice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.