Avto > Avto nasveti
6833 ogledov

Rdečkasti prah na avtu? Nikar ga ne brišite!

saharski pesek Španija Profimedia
Če se je na vašem avtomobilu nabral rdečkasti prah, ga nikar ne brišite s krpo. Gre namreč za saharski pesek, ki lahko poškoduje lak.

Saharski pesek oziroma prah namreč sestavljajo majhni delci puščavskega peska, ki se mešajo z zrakom in v obliki aerosola po zraku dosežejo Evropo. Tudi pri nas je ta pojav precej pogost in se lahko različno intenzivno zgodi tudi večkrat na leto.

Če torej na vašem avtomobilu zagledate plast rdečkastega prahu, ga nikar ne obrišite s krpo, saj lahko opraskate plast laka. Vendar pa je enak slaba tudi možnost, da ga preprosto pustite na avtomobilu, saj lahko prah v lak vžge nadležne madeže.

Puščavski pesek  | Avtor: Su. K. Su. K.

Najboljša je voda

Najbolje je, da puščavski prah odstranite z vodo, za kar je dovolj vrtna cev. Alternativno je ustrezno tudi čiščenje površine z namočeno gobo, vendar morate pri tem na površino le blago pritiskati, da ne opraskate laka. A pozor!. Domače pranje avtomobila povsod ni dovoljeno. Dobra alternativa je tudi obisk ročne avtopralnice, kjer boste lahko prah sprali povsem legalno.

Tudi potem. Ko ste prah sprali z večjih površin, je dobro storiti še nekaj stvari. Odprite vrata in preglejte mesta, kjer bi se lahko še vedno skrival prah, ter jih obrišite z mokro krpo. Posesajte tudi notranjost avtomobila in očistite plastične površine. Na posušenih šipah preverite, če je na njih ostala plast peska, obrišite pa tudi brisalnike. 

Nasploh pa je priporočljivo, da avtomobil večkrat zaščitite z voskanjem. Na ta način površine laka ne boste zavarovali le pred puščavskim prahom, ampak tudi pred ostalo umazanijo, ki lahko slabo vpliva na lak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • vojko19 21:57 03.april 2024.

    Oprati s prekuhano vodo!

  • Toma 12:00 31.marec 2024.

    Obrišite na mokro pabo avto spoliran ;-)