Avto > Avto nasveti
5112 ogledov

Tatovi z novim trikom ugotovijo, če imate v avtu mobilnik ali prenosnik

Kraja vlom v avto, laptop Profimedia
Dragoceni računalnik ali telefon nehote obveščata nepridiprave, da se nahajata nekje v parkiranem avtu. Uporabljajo kar brezplačno aplikacijo.

Ne pomaga, da računalnik skrijete pod zadnji sedež, pa četudi ga še tako dobro skrijete. Skenerji za bluetooth signal so splošno dostopni in enostavni za uporabo - tatovi jih s pridom izkoriščajo. 

Kot poroča revija The Wired, so tatovi postali iznajdljivejši. Zdaj dobesedno vedo, da se avtu skriva zaklad. Policija v ameriški zvezni državi Kalifornija je pred meseci postala pozorna na velik porast vlomov v avte, iz katerih so izginjali računalniki, tablice in telefoni, medtem so tatovi druge vrednosti v avtu puščali nedotaknjene. Policija je začela utemeljeno sumiti, da so začeli izkoriščati Wi-Fi ali Bluetooth signal, ki ju naprave lahko oddajajo tudi, če so v stanju spanja.

Skener pa sploh ni kakšna ločena naprava polna žic, dovolj je že zastonjska aplikacija za pametni telefon, ki išče signale okoli njega, na primer za iskanje izgubljenih nošenčkov. 

Tudi v Evropi

Da ta tip kraj ni omejen le na dežele prek luže, nakazuje primer iz švicarske Ženeve, ko je tehničnemu strokovnjaku iz parkiranega BMW znotraj kratkega časovnega obdobja izginil ipad, čeprav ga je skril pod voznikov sedež. Dolgo mu ni bilo jasno, zakaj je iz avta izginila le naprava, dokler ni naletel na tvit nekega Amazonovega sodelavca iz Kalifornije, ki je poročal o podobni kraji ob očitni uporabi skenerja. Švicarju se je posvetilo, da so tudi evropski tatovi zelo verjetno že v koraku s trendom.

Je pa dokazati uporabo skenerja zelo težko, policija uradno ne daje izjav glede tega. Povsem mogoče scenarij je tudi, da storilec opazuje žrtev, preden ta zapusti vozilo.

Strokovnjaki svetujejo, da če že res ne morete upoštevati prvega pravila - v avtu nikoli ne puščajte vrednih predmetov -, vsaj izklopite Bluetooth in Wi-Fi signal na elektronskih napravah. Najbolje je, da jih popolnoma izklopite.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.