Avto > Avto nasveti
1611 ogledov

To so najbolj varni sedeži v prevoznih sredstvih

Seat alhambra otroci v avtu avtosedeži Seat
Gotovo ste v avtomobilu, kombiju, avtobusu, vlaku ali letalu kdaj razmišljali, kam se morate usesti, da boste najbolj varni. Razkrivamo, kam se je najbolj varno namestiti v različnih prevoznih sredstvih.

Čeprav se o tem, kje bomo med vožnjo sedeli, najpogosteje odločamo na osnovi udobja, bi bilo morebiti dobro, če bi kdaj pomislili tudi na varnost. Vsi sedeži v vozilih namreč niso enako varni. Na osnovi večletnih raziskav in statistik o nesrečah so namreč strokovnjaki oblikovali priporočila, katera mesta v različnih vozilih so za potnike najbolj varna in katerim bi se morali, če je to mogoče, izogibati.

EuroNCAP Avto Zaradi njih ste v avtomobilih bolj varni

Avtomobil

Morda se to na prvi pogled zdi neverjetno, ampak najbolj nevaren sedež v osebnem avtomobilu je prav sovoznikov in to kljub temu, da sovoznika varujejo praktično enaki varnostni pripomočki kot voznika. Vzrok za to je prav voznik, ki se v primeru nesreče poskuša nagonsko izogniti trčenju in zavarovati sebe, s tem pa lahko ogrozi prav sovoznika.

Citroën grand C4 spacetourer | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav po nenapisanem izročilu velja za najbolj nevarnega, se je skozi zgodovino za najbolj varnega iz enakih vzrokov izkazal prav sedež za voznikom, razmeroma varen pa je tudi sredinski položaj na zadnji klopi, saj je med trčenji najmanj izpostavljen deformiranju karoserije. Seveda pa to velja le v primeru, ko je potnik pripet z varnostnim pasom, saj ga sicer lahko med čelnim trkom odnese skozi šipo.

Avtobus in minibus

Tako kot v avtomobilu so tudi v minibusu ali avtobusu najbolj ogroženi potniki na sovoznikovi strani, manj varni pa so tudi sedeži ob oknih in vratih, kjer lahko poškodbe povzroči predvsem razbito steklo.

avtobus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kdor stavi na varnost, bi moral v kombiju sedeti neposredno za voznikom, v avtobusu pa, če je to možno, nasproti smeri vožnje. Med močnim zaviranjem ali pojemkom zaradi trka je namreč v tem primeru manj možnosti, da bo glava zanihala, saj se bo naslonila na sedež za vami, s tem pa bo tudi manj možnosti za resnejše poškodbe vratu.

Lesnina XXXL Promo Uporabno To je največja napaka pri nakupu otroškega vozička ali avtosedeža

Podobno velja tudi za mestne avtobuse, kjer nismo pripeti z varnostnim pasom. Potniki bi se morali izogibati sedežem v prvih dveh vrstah za voznikom, saj so zaradi velikega vetrobranskega stekla, ki se lahko razprši in skozi katerega nas lahko odnese, najmanj varni. Nevarno je tudi zadaj, kjer ob morebitnem naletu drugega vozila lahko pride do hujših poškodb, prav tako pa so manj varni tudi sedeži ob oknih. Najvarneje je torej sedeti na notranjih sedežih v srednjem delu avtobusa.

prihod novega Stadlerjevega vlaka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vlak

Tako kot v avtobusu se je tudi na vlaku najbolje usesti na sedež nasproti smeri vožnje, saj so sedeži, ki so obrnjeni v smer vožnje, manj varni. Na vlakih namreč sedimo nepripeti in če pride do trka oziroma nenadnega zaviranja, nas lahko odnese naprej. Prostora, kamor nas lahko odnese, pa je na vlakih veliko, poškodbe pa so lahko v tem primeru tudi precej hude.

AVP Promo Uporabno Rešite življenje sebi in otroku

Najbolj varno je sicer sedeti v srednjem delu vagona, ki je čim bliže srednjemu delu vlaka. V primeru nesreč namreč do najhujših poškodb pride v sprednjih ali zadnjih vagonih, na sredini vlaka pa je razmeroma varno.

Ladja pred japonsko obalo | Avtor:

Ladja

V usodno dramo se lahko hitro spremeni tudi povsem sproščena vožnja z ladjo. Če boste na ladji ostali dlje časa, se izogibajte kabinam globoko v podpalubju, saj jih bo v primeru brodoloma najprej poplavilo, iz njih pa se bo tudi težko rešiti. Bolj varne so seveda kabine bliže krovu ali na sami palubi.

Letalo

Ko gre za varnost letal, so strokovnjaki precej neenotni. Kljub temu velja, da so najmanj varni sedeži v prvih vrstah, najbolj varno pa je sedeti zadaj. A ne glede na to, kje sedite, se morate držati varnostnih predpisov, ki so na letalih precej strogi, v vsakem primeru pa morate ohraniti tudi trezno glavo. Če pa lahko vplivate na svoj položaj sedenja, upoštevajte zgornji nasvet.

Madžarsko letalo | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Avatar Lamanstella
    Lamanstella 01:10 20.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun