Avto
1971 ogledov

Avtobusi v vlogah mestnih redarjev

Scania avtobus Scania
Iz New Yorka prihajajo novice o novi metodi za kaznovanje voznikov prekrškarjev. Vlogo redarjev bodo zaupali kar mestnim avtobusom.

V ameriškem velemestu so namreč prišli do ugotovitve, da mora biti, če naj ga uporablja čim več ljudi, javni prevoz učinkovit, hiter in zanesljiv. V večini mest pa se dogaja ravno nasprotno, saj avtobusi in tramvaji pogosto obstanejo v gneči in prihod na cilj ni več odvisen od njih.

Celo, če obstajajo posebni vozni pasovi, rezervirani za javni prevoz, se pogosto dogaja, da jih posamezni brezobzirni vozniki ne priznavajo, ampak jih izkoriščajo zato, da prehitijo stoječe kolone vozil in s tem ustavijo promet tudi na njih.

V New Yorku so se mestne oblasti odločile, da bodo ukrepale proti takšnim posameznikom. Na mestne avtobuse so vgradili kamere, s katerimi posnamejo prekrškarje in jih tudi oglobijo. Za zdaj je s kamerami opremljenih 450 avtobusov, po sprejetju novega mestnega proračuna, pa jih bodo kupili še 600, s čimer bodo pokrili 85 odstotkov vseh mestnih avtobusnih prog.

Tamkajšnji mediji navajajo, da kamere posnamejo registrske tablice, fotografije in video posnetke prekrškarjev, zabeležijo pa tudi lokacijo in čas prekrška. Vse skupaj obdelajo v bazi, kjer podatke pregledajo in določijo, če bo voznik prejel položnico s kaznijo.

Komentarjev 1
  • brencl47 03:55 10.maj 2023.

    upoštevaje veliko število brezobzirnih voznikov, ki v Ljubljani ovirajo avtobusni promet in ustavljajo na avtobusnih postajališčih, bi se nekaj takih kamer kmalu izplačalo.