Avto
38 ogledov

Avtoceste imamo že 40 let

Avtocesta Andrej Leban
V Sloveniji letos obeležujemo 40. obletnico gradnje avtocest, zato je Družba za avtoceste v RS (Dars) ob tej priložnosti v Ljubljani odprla posebno razstavo.

Avtoceste omogočajo varnejšo in udobnejšo pot, čeprav so med Slovenci zaradi visokih stroškov gradnje v minulih letih povzročile tudi precej nejevolje.

Slovenija avtoceste gradi v skladu z nacionalnim programom izgradnje avtocest, ki ga uresničuje Dars. Pot po avtocesti je varnejša, udobnejša, krajša, hitrejša, varčnejša in bolj prijazna do okolja, pojasnjujejo v družbi.

Prvi avtocestni odsek v Sloveniji je dobrih 30 kilometrov dolga povezava med Vrhniko in Postojno, ki so jo začeli graditi leta 1970, za promet pa odprli 29. decembra 1972.

Do leta 1994 so v Sloveniji zgradili 139,3 kilometra štiripasovnih avtocest in hitrih cest ter 59,1 kilometra dvopasovnih avtocest, od leta 1994, ko je DZ sprejel nacionalni program izgradnje avtocest, pa je bilo skupaj zgrajenih 528 kilometrov avtocest, hitrih cest in drugih javnih cest.

Komentarjev 2
  • Oxxo 18:07 29.september 2013.

    In obletnico - zadnjih 10 let intenzivnih lukenj na AC.Ni razloga za proslavljanje... In to kar ste napisali: Avtoceste omogočajo varnejšo in udobnejšo pot... že dolgo NE DRŽI VEČ! Varna? Ne - dnevno se idio** vozijo v ...prikaži več nasprotno smer - ko "poči" so polsdice grozljive.Udobna? Luknje, lahko napišem udarne jame, zastoji,... velik delež neurejenih počivališč - nekatera zaprta nerazumno dolgo (npr. na gorenjski AC).

  • lukaz 13:58 28.september 2013.

    Avtoceste?! Bolj kolovozi z večinoma enim pasom, ker sta ostala dva v sanaciji.