Avto
93 ogledov

Avtomobili izginejo v 20 sekundah

kraja avtomobil iStock isotck
Tatovi vozil pri krajah uporabljajo vse modernejše naprave, ki jim omogočajo, da avtomobil odpeljejo v zelo kratkem času. V Srbiji letno ukradejo med 2.500 in tri tisoč vozil.

Mladenič v črnem kombinezonu s črno prevezo čez obraz je onesposobil alarm in odpeljal luksuznega touarega v vsega 23 sekundah. Zgodba ni izmišljena, saj je vse skupaj posnela nadzorna kamera.

V Srbiji letno ukradejo med 2.500 in tri tisoč vozil, samo v Beogradu vsak dan neznano kam izginejo štiri vozila. Beograjska policija spet beleži rast kraj vozil, ki so vse bolj predrzne. Tatovi jih kradejo tudi s pomočjo groženj s strelnim orožjem, pojavljajo pa se primeri, ko jih odpeljejo s pajkom. Zanimivo je, da policija beleži kraje vozil, ko tat, medtem ko lastnik pusti vozilo odklenjeno na pločniku in se odpravi v bližnjo trgovino ali trafiko, sede v prižgan avtomobil in odpelje. Neki tat je celo ukradel prižgan avtomobil, v katerem je bil otrok, je bilo zapisano v sporočilu srbske policije.

V Srbiji najpogosteje kradejo vozila znamke Volkswagen, ki mu sledi paleta renaultovih vozil. Ukradena vozila najpogosteje razstavijo in prodajo po delih oziroma ta končajo na različni vzhodnoevropskih trgih. Delu vozil, ki ostane v Srbiji, tatovi dodelijo novo identifikacijo, novo številko šasije, ponovno uredijo uvoz in vozilo na novo registrirajo.

Komentarjev 1
  • graff 12:51 06.februar 2012.

    Danes je javna tajnost, da predvsem prestižne tovarne ,,namerno,, proti kraji ne zavarujejo osebnih vozil. Obstoji na tisoče načinov, vsak avto, sploh sodobni se vžiga preko računalnika, kar pomeni, da bi se morala ob nakupu vozila aktivirati posebna koda, ki ...prikaži več bi jo izbral kupec, pa temu ni tako, ampak dobi kodo , ki jo je določila tovarna.Prav tako ob sodobnem ustroju vozila bi se dalo zavarovati voznikov sedež in volan tako, da bi se sedež naslonil na volan in zaklenil, s čimer bi tatovom onemogočili ali otežili krajo, pa nič.Vse skupaj bi stalo 200 evrov pri avtu in nič več.