Avto
128 ogledov

Avtomobilska fotografija pridobiva na priljubljenosti

Avtomobilska fotografija
1/23
Tine Kušar
Fotografiranje trebuškov nosečnic, dojenčkov in otrok je pri nas v velikem porastu, poročno fotografiranje je obred, ki traja že desetletja, vse bolj pa je priljubljeno tudi fotografiranje avtomobilov.

Vzroki, zakaj bi nekdo želel na fotografiji videti avtomobil ali motocikel, so različni. "Nekateri želijo fotografije za lastni arhiv, drugi za restavriranje, tretji za marketing, izdelavo koledarjev, prodajo vozil, ali za lasten užitek. Zelo popularno pa je širjenje fotografij na socialnih omrežjih in spletnih forumih," pojasnjuje fotograf Tine Kušar, ki se profesionalno ukvarja z izključno fotografijo in ne tudi video vsebinami in montažo: "Moje mnenje je, da si lahko dober le v tisti stvari, ki se ji posvetiš 100-odstotno."

Še pred fotografiranjem se je treba z naročnikom uskladiti glede želja, zelo pomemben del fotografiranja pa je izdelava načrta. Treba je določiti datum in kraj fotografiranja, saj vse to vpliva na končni rezultat – kakovost fotografij. Običajno je, da je ob fotografiranju prisoten tudi lastnik vozil, ni pa to nujno.

Poseben dodatek za fotografiranje

Avtomobilska fotografija | Avtor: Milan Lakić Milan Lakić
Kušar lokacije išče na zasebnih izletih in tudi službenih poteh. "Lahko bi rekel, da je to že poklicna deformacija," pravi in dodaja, da imajo nekateri naročniki specifične in določene želje, kje naj bi se fotografije posnele. Najbolj priljubljene lokacije so stare tovarne, opuščene hale, moderne stavbe, lokacije z razgledom in ceste v naravi.

Za delo uporablja večinoma standardne fotografske pripomočke. Posebnost je drog imenovan »rig«, ki ima na koncu fotoaparat, pritrdi pa se ga na karoserijo vozila: "Uporabljam ga za efekt hitre vožnje brez nevarnih elementov, kar pomeni, da med dinamičnim fotografiranjem ni treba sedeti v prtljažniku drugega avtomobila."

Naročniki imajo večinoma avtomobile, ki zaradi večjih ali manjših detajlov, izstopajo. "Vsak avtomobil, ki sem ga do zdaj fotografiral je na svoj način poseben," pravi in našteva, da je fotografiral italijasnke superšportnike, angleška avtomobila TVR tuscan in chatham, veliko je bilo oldtajmerjev. V posebno čast si šteje fotografiranje slovenskega superšportnega avtomobila Aljoše Tuška. "Njegove zahteve se niso veliko razlikovale od ostalih avtomobilov, saj že s samo pojavo nakazuje, kakšen je njegov namen."

Avtomobilska fotografija | Avtor: Tine Kušar Tine Kušar


Fotografiranje avtomobilov ni trend, ki bi si ga izmislili Slovenci. V tujini, predvsem v zahodnih evropskih državah, je avtomobilska industrija v razvoju in na visokem nivoju, potrebe pa naraščajo. "Vsekakor smo, glede na slabo cestno infrastrukturo in pomanjkanje razumevanja za avtomoto šport pri nas, Slovenci trmast in strasten narod, kar zadeva avtomobile. Upam, da tudi sam prispevam vsaj kaplico pri izboljšanju razmer.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.