Avto
2887 ogledov

Avtomobilske tablice bomo odslej lahko dedovali

Registrska tablica Andrej Leban
Pri registrskih tablicah za motorna vozila je dobro vedeti za nekatere spremembe, ki jih predvideva novi zakon o motornih vozilih. Veselijio se lahko kmetje in lastniki starodobnih vozil, malce bolj mora skrbeti podjetja in privatnike, tablice pa bomo po novem lahko tudi dedovali.

Pričakovana novost, ki jo vsebuje zadnji predlog zakona Ministrstva za infrastrukturo, je slovo ideji, da bi imeli starodobniki lastno registracijo, kot to poznajo ponekod v tujini. Pisci zakona so, verjetno po kritikah iz vrst društev starodobnih vozil, izpustili tudi dikcijo, da se starodobniki, torej nad 30 let starih avtov s statusom, naj ne bi uporabljali za vsakdanje potrebe. V predlogu zakona ni sledu po možnosti, da isto tablico lahko uporabili na različnih vozilih, kot poznajo v nekaterih everopskih državah.

Novi zakon o motornih vozilih je nekoliko predrugačil še nekaj pravil glede registracije oziroma izdaje prometnega dovoljenja, predvsem glede ugotavljanja lastništva v dvomljivih oziroma manj običajnih primerih, pa tudi za primere, ko je treba iz tujine v Slovenijo znova prepeljati najdeno ukradeno vozilo.

Po novem je na željo lastnika mogoča registracija delovnih strojev (denimo kombajnov), da se je z njimi mogoče odpeljati na delo v tujino. V Avstriji je namreč tovrstna tablica obvezna.

pšenica | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Neposredno v zakonu je odslej zapisana tudi izjema glede traktorskih priklopnikov, ki ne potrebujejo registrske oznake. Mednje se uvrščajo prikolice z največjo skupno maso do pet ton in ki konstrukcijsko ne dovoljujejo vožnje nad 30 km/h, razen če niso namenjene prevozu oseb.

Nič ne bo z novo možnostjo preskusne tablice

V nasprotju s prvotnim predlogom, da bi registracijska enota hranila registrske tablice za avte zgolj 15 dni od izročitve, nato pa jih uničila, novi predlog podaljšuje ta rok na šest mesecev. Znotraj pol leta je tako mogoče znova registrirati isto vozilo z istimi tablicami (denimo, da je bilo pred tem močno poškodovano v nesreči in zato prometno dovoljenje ni več veljalo).

So pa iz popravljenega predloga novega zakona izpustili prvotno predvideno možnost, da bi pristojni organ lahko izdal začasno tablico za neko vozilo, ki mu je bila zaradi kritične napake ugotovljena nezmožnost vožnje po javnih cestah, za potrebe vožnje do kraja popravila.

Padlo bo po podjetniku, če se bo igral s tablicami

Po novem bo močno padlo po podjetju ali samostojnem podjetniku, ki si bo drznil na neko vozilo namestiti registrsko oznako, ki mu ne pripada. Če za običajnega smrtnika ostaja predvidena kazen 500 evrov, je v popravljenem predlogu zakona zagrožena kazen s 1.000 evrov narasla kar na 5.000 evrov. Kazen 500 evrov bo po novem predpisana tudi za odgovorno osebo državnega ali samoupravnega organa, ki bi na ta način zlorabljal tablico.

Registrska tablica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Še ena zanimiva novost je možnost dedovanja tablice. Gre za prenos rezervacije ali dejanske tablice z izbranim delom označbe (tablice po naročilu), ki je bila doslej vezana izključno na eno osebo, odslej pa lahko ta oseba pravico prenese na nekoga drugega.

To velja tudi v primeru smrti lastnika, vendar mora biti omenjena zahteva zapisana v sklepu o dedovanju, ali pa morajo o prenosu tablice soglašati vsi dediči.

Novi zakon za vsa vozila predvideva tudi pomembno novost pri opravljanju tehničnega pregleda. Več TUKAJ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • wolf.ata 19:59 16.junij 2017.

    ja,naključno dve črki in tri številke,ampak za naše Cigane-Rome pa posebne tablice(oranžne), kot tudi za vse ,ki živijo tu začasno na delu-Bosanci,Srbi,Hrvati,Migranti zelene itd.,da se točno ve kako in kaj,pika,samo poglejte kako se moramo mi v določenih državah prilagajati njihovim ...prikaži več zakonom,marsikdo ne ve,kake papirje moraš imeti,naj pove kdo,ki je bil par let vzoren podjetnik v Avstraliji,pa mora sedaj ven,ja,ja

  • wolf.ata 16:58 26.marec 2017.

    tablica bi morala biti z oznako registrskega območja,kjer živi lastnik in prenosljiva na nov ali drugi avto,ko ga kupiš,tako sem mislil

  • wolf.ata 16:54 26.marec 2017.

    po posameznih krajih je tablice nazaj dati,da se takoj vidi,da dotični avto ne paše v določeno območje in je takoj sumljivo,sedaj je pa vse pomešano