Avto
7329 ogledov

Kaj je prednost nepooblaščenega servisa pred pooblaščenim?

Avtoservis BOH d.o.o.
1/7
Gregor Prebil
Družina Boh vodi družinsko avtomehanično delavnico v Grosuplju, ki je vključena v mrežo servisov Bosch Car Service. Največja prednost vključenosti v mrežo servisov s 13 tisoč delavnicami po svetu je, da ni napake na vozilu, ki je s svojimi modernimi aparaturami za diagnostiko ne bi odkrili. In to za razliko od pooblaščenih servisov, na vseeh tipih in znamkah vozil.

Več o Avtoservisu BOH d.o.o. najdete na tej povezavi.

V času finančne in ekonomske krize, ko so se številna podjetja spogledovala z nejasno prihodnostjo, je podjetje Bosch, nizalo dobre rezultate. Ti so plod velikih vlaganj v razvoj, še posebej v avtomobilski branži. V podjetju z več kot 130-letno tradicijo je ena najbolj izpostavljenih panog ravno razvoj avtomobilizma. Bosch velja za enega največjih dobaviteljev delov avtomobilski industriji. Podjetje z enim največjim številom patentov v avtomobilski industriji. Praktično ni vozila uveljavljene avtomobilske znamke na svetu, ki ne bi imel kakšne Boscheve komponente. Pri Boschu pa razvijajo tudi natančna diagnostična orodja za ugotavljanje in odpravljanje napak, tistih najbolj zahtevnih.

Avtoservis BOH d.o.o.

Podjetje Avtoservis BOH d.o.o. je neodvisna servisna delavnica za vozila Mercedes-Benz, BMW, Porsche in ostale znamke vozil, z več kot 10 letno tradicijo. V tem času so pridobili veliko izkušenj, strokovnosti in natančnosti pri izvajanju avtomehaničnih popravil in storitev (avtomehanika, avtoelektrika, klimatske naprave, vulkanizerstvo, avtooptika, popravilo in ureditev motornih glav, vbrizgalni sistemi) Svojo dejavnost so razširili še z avtoličarsko in avtokleparsko dejavnostjo s poslovno enoto v Ljubljani.

V Grosuplju eden od Boschevih servisov

In prav to je prednost delavnic, ki so vključena v mrežo Car Bosch Service po svetu. Takih je v 150 državah sveta že več kot 13 tisoč. Tudi v Sloveniji. Ena od njih je Avtoservis BOH d.o.o. v Grosuplju. Vendar pa le orodja niso dovolj, potrebno je tudi znanje, ki ga skupina Bosch Car service širi med mehaniki vključenimi v mrežo. Dokaz zato je dvakratni viceprvak v izobru Mehanik leta v Sloveniji, komaj 25-letni Andraž Boh, ki pod vodstvom očeta in mame dela v družinski delavnici skupaj z mlajšim bratom in še drugimi zaposlenimi. Ljubezen do avtomobilov imajo v krvi, poleg vsestranskih in celovitih popravil pa so se specializirali za odpravo težkih diagnostičnih napak in popravilo vozil višjega cenovnega razreda. 

Avtoservis BOH d.o.o. | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Uporabljajo najboljše naprave za diagnostiko

V delavnici imajo posebna originalna orodja in testerje. Pri tem imajo veliko podporo pri Boschu, saj so del mreže servisnih delavnic Bosch Car Service. "Vozila višjega cenovnega razreda imajo veliko elektronike, ki jo avtomobilskim proizvajalcem zagotavlja ravno Bosch, kot eden največjih dobaviteljev avtomobilski industriji," nam je pojasnil Andraž Boh. Bosch jim pomaga na vseh področjih. Imajo dostop do njihovih testerjev, za seboj pa imajo zares ogromno bazo podatkov, ki so dostopni samo tistim mehaničnim delavnicam, ki so vključene v mrežo Bosch Car Service. "Pri določenih okvarah lahko kontaktiramo s podjetjem, kjer iz baz pridobimo vse potrebne podatke. Boschev tester je hkrati združljiv z vsemi avtomobilskimi znamkami. Tako lahko posodabljamo tudi programe pri Porschejih, BMW ali drugih, enako kot z originalnim testerjem," dodaja nadarjeni mladi mehanik.

Avtoservis BOH d.o.o. | Avtor: Avtoservis BOH d.o.o. Avtoservis BOH d.o.o.

Več o Boschu

Boschev položaj vodilnega svetovnega dobavitelja na področju avtomobilske industrije je zasnovan na tehnološkem strokovnem znanju, dolgoletnih izkušnjah na mednarodnih trgih in inovativni moči. Dejavnosti Boscheve skupine na tem področju se osredotočajo na sedem glavnih skupin izdelkov: sistem vbrizgavanja goriva za motorje z notranjim zgorevanjem, zunanje naprave za upravljanje prenosnika moči, zamisli za alternativni pogon, aktivni in pasivni varnostni sistemi za vozila, pomoč voznikom in druge funkcije vodenja, informativni in komunikacijski sistemi za notranjost vozila in vrsta poprodajnih, tehnično podprtih in servisnih zamisli za prodajalce avtomobilov. Najnovejše novosti, povezane z avtomobilsko industrijo, so vezane na diagnostiko vozil. 

Neskončna baza podatkov o napakah

Pri Boschu imajo vse podatke o programih vzdrževanja, torej, kaj treba pri določenih kilometrih zamenjati ali pregledati. Opisan je celoten postopek kot pri pooblaščenem servisu. "Tukaj ni odstopanja," dodaja sogovornik in pojasni, da je njihova prednost pred pooblaščenimi servisi tudi cena. Tudi zato, ker uporabljajo neoriginalne dele, ki so enakovredni originalu in štejejo tudi v garancijo vozila. Še več, pogosto so originalni deli zapakirani v originalni škatli z napisom avtomobilske znamke, v njem pa so Boschevi deli. "Material je praktično enak, razlika v ceni pa je tudi 30 odstotkov. Bosch izdeluje tuljave, svečke … " pojasnjuje Andraž Boh., ki se, ker dela v družinskem podjetju tudi zaveda pomena specializacije v razvoju mehaničnega poklica v prihodnosti. Ko bodo roke mehanikov še manj umazane kot danes, ko mora mehanik obvladati tako elektriko, mehaniko, kot računalniško delo. Na področju elektronike je mreža Bosch Car Servis zelo močna, saj dajejo večji poudarek na elektronskih sistemih, njihovi člani se na tem področju veliko izobražujejo. 

Zmotno razmišljanje voznikov

Prav zato so izurjeni mehaniki v nepooblaščenih delavnicah pogosto bolj izurjeni kot tisti v pooblaščenih servisih, kjer so dela razdeljena na posamezna področja. To se je izkazalo tudi v vseh štirih izborih za Mehanika leta v Sloveniji, ko so bili venomer prav na vrhu mehaniki nepooblaščenih mrež. Še več, to so mehaniki, ki prihajajo iz družinskih delavnic, v katerih pa se še vedno bojujejo z napačno miselnostjo ljudi. Ljudje še vedno ne vedo dovolj, da lahko pri nepooblaščenih serviserjih vzdržujejo in popravljajo avtomobile, ki so v garanciji. "Servisiramo tudi nove avtomobile, moramo pa vsakemu posebej razložiti, da mu bo garancija veljala tudi, če bo servis opravljal pri nas. Mi za tem stojimo," zaključuje Boh.