Avto
74 ogledov

Izraelci se hvalijo, a so jih Slovenci prehiteli

Električna polnilnica Andrej Leban
Izraelsko podjetje "Steredot" trdi, da so razvili nov sistem, ki bo napolnil akumulator električnega vozila do popolnosti v samo treh minutah. Na temo hitrega polnjenja baterij smo se obrnili na raziskovalca na Kemijskem inštutu v Ljubljani, Dr. Roberta Dominka.

Ena od največjih težav za masovni preboj električnih vozil na ceste je dolgotrajen proces polnjenja akumulatorja. Številna podjetje po svetu se zato posvečajo prav tej problematike in razvijajo sisteme, ki bi omogočili, da bi bila baterija električnega vozila polna v času, ki ga porabimo za polnjenje posode za gorivo na klasičnih bencinskih črpalkah.

Izraelsko podjetje "Storedot" je zdaj optimistično najavilo, da bodo kmalu predstavili sistem, ki bo omogočil, da se bo baterija v vozilu napolnila v samo treh minutah, svojo zamisel pa so predstavili na Sejmu zabavne elektronike (CES) v Las Vegasu.

Več paketov baterij

Direktor Doron Myersdorf je dejal, da bodo že čez leto dni predstavili električno vozilo z baterijo, ki jo bo možno napolniti v treh minutah. Myersdorf je pojasnil, da bodo njihovi akumulatorji zbrani v velikih paketih, podobno, kot pri Tesli Motors. Strokovnjaki že zdaj opozarjajo, da je treba na tovrstne tehnologije gledati kot na eksperiment, ki v proizvodnji fazi težko zaživi.

Dr. Robert Dominko iz Kemijskega inštituta v Ljubljani ne pričakujete, da bi lahko avtomobilsko baterijo napolnili v zelo kratkem času. Vsaj v bližnji prihodnosti ne. "Tudi mi smo jo naredili, vendar ne s tako energijsko gostoto, ki bi nam zagotavljala 500 kilometrov dometa," pravi raziskovalec in pojasnjuje še eno težavo tako hitrega polnjenja: "Predstavljajte si debelino kabla s katerim bi napolnili v petih minutah 300V sistem s kapaciteto 20kWh."

Komentarjev 2
  • Ferluci 11:55 13.januar 2015.

    če bi čebula če ne imela...

  • mirko 22:55 12.januar 2015.

    Če bi človek izumil tehnologijo kako bi skoncentrirano energijo v eksplozivu C4 izkoriščal z počasnim procesom sproščanja te energije, bi se verjetno vsako razvijanje novih baterij za električne avte takoj ustavilo.