Avto
321 ogledov

Bela barva avtomobilov je še vedno "in"

dež Saša Despot
Bela barva je med kupci avtomobilov najbolj pogosta, njena priljubljenost pa iz leta v leto le raste. Vse od leta 2007 odstotek belih avtomobilov raste in trenutno znaša 30 odstotkov.

Oddelek Basf Coatings je v evropskem poročilu avtomobilskih barv predstavil priljubljene barve preteklega leta. Kot ugotavljajo, obstajajo bistvene razlike v priljubljenosti avtomobilskih barv glede na avtomobilski segment. Manjši, kot je avtomobil, širši je barvni spekter, medtem ko je pri večjih avtomobilih več posebnih efektov.

Tri barve dominantne

Barve | Avtor: BASF BASF
Bela barva avtomobilov skupaj s črno, sivo in srebrno predstavlja kar 75 odstotkov barv karoserij, ki se uporabljajo na novih avtomobilih. Medtem ko je uporaba omenjene barvne palete v zadnjih letih ostala stabilna, se pri kromatičih barvah pojavljajo spremembe. Med njimi kot najbolj priljubljena barva za vse vrste avtomobilov na evropskih cestah izstopa modra. Prav tako sta precej priljubljeni rdeča in rjava barva, slednja je značilna predvsem za SUV, rdeča pa za majhne in srednje velike avtomobile.

Učinek biserne barve pri premium vozilih

Poleg barv pa se ljudje lahko izražajo tudi s široko ponudbo posebnih učinkov. Akromatične barve, kot so črna, srebrna in bela, razvijejo povsem individualno barvno obnašanje skozi ciljno usmerjene posebne učinke. Geometrija telesa je vizualno okrepljena in barve prevzamejo nove efekte, kot je poudaril Mark Gutjahr, direktor Automotive OEM Color Design v Basf v Evropi: "Ciljno usmerjena interakcija med barvo in posebnimi učinki ustvarja bolj kompleksne in večplastne avtomobilske barve. Ta razvoj nas bo spremljal še v prihodnosti, saj še niso izčrpane vse možnosti v paleti posebnih efektov." V letu 2015 je imela več kot polovica avtomobilov v Evropi luksuzne barve z metalik učinki in 16 odstotkov z bisernimi. Zgolj eden izmed treh avtomobilov ima neefektivne barve, predvsem v segmentu majhnih avtomobilov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.