Avto
19 ogledov

Bi radi padli 12 metrov globoko?

Otroci v avtu. Shutterstock
Z današnjim dnem se pričenja preventivna akcija za osveščanje javnosti o pomenu pripenjanja na vseh sedežih v vozilih. Lani skoraj polovica smrtnih žrtev v avtih ni bila pripetih.

Ne biti pripet pri nesreči pri 50 km/h je isto, kot da bi padli 12 metrov v globino, strokovnjaki ponazarjajo sile, ki pri tem delujejo na človeško telo. Možnost preživetja je tako zelo majhna.

Slogan akcije, ki bo trajala teden dni, je Pripnite se in doživite!, koordinira pa jo Javna agencija RS za varnost prometa.

Mednarodne izkušnje kažejo, da uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb za najmanj 40 odstotkov. Kljub temu in čeprav obveznost pripenjanja na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, narekuje tudi zakon, je še vedno veliko ljudi pripravljenih tvegati in se med vožnjo ne pripnejo.

Starejši se zadaj počutijo preveč varne

Po podatkih agencije za varnost prometa se med vožnjo pripne 93 odstotkov voznikov, 94,5 odstotka sopotnikov na sprednjih sedežih ter 81 odstotkov na zadnjih. Zaskrbljujoč pa je podatek, da se na zadnjih sedežih v osebnem vozilu priveže le 66,2 odstotka odraslih, medtem ko je pri otrocih ta delež višji, 91,8-odstoten.

Vendar pa so posledice nepripenjanja na zadnjih sedežih lahko prav tako hude, ne le zanje, ampak tudi za ostale v vozilu. Kot je dejal Klemen Grabljevec z Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS - Soča, sicer drži, da nastanejo poškodbe tudi ob uporabi varnostnega pasu, vendar so te bistveno lažje in manj usodne, kot če ne bi bili pripeti.
Preventivni akciji se je pridružila tudi policija. Ta bo po besedah vodje sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivana Kapuna opravljala nadzor nad uporabo varnostnih pasov na območju celotne države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.