Avto
1655 ogledov

Blizu trenutek, ko bomo leteli z avtomobili

Leteči avtomobil znamke Xpeng AeroHT Xpeng AeroHT
Kitajska znamka je za leto 2026 napovedala leteči avtomobil.

Xpeng AeroHT, podružnica podjetja Xpeng, namerava svoj leteči avtomobil prvim kupcem dostaviti leta 2026, je za CNBC povedal podpredsednik kitajskega proizvajalca električnih vozil Brian Gu. Lani je Xpeng AeroHT predstavil Land Aircraft Carrier — velik tovornjak z letečim dvosedežnim potniškim električnim letalnikom v notranjosti. Leteči avto se lahko loči od tovornjaka, ljudje pa lahko nato vstopijo v letalnik in ga upravljajo.

Gu je dejal, da bo vozilo na voljo za prednaročilo že letos in dodal, da podjetje upa, da bo prvo enoto dobavilo leta 2026. Kopenska letalonosilka in torej sestavljena iz dveh delov, od katerih je velik poltovornjak, drugi pa je električni letalnik za dve osebi. Ta letalnik je nameščen v velikem prtljažniku poltovornjaka, iz katerega se dvigne na posebni rampi, po kateri se loči od vozila. Potniki se usedejo v letalnik, ki ga nato lahko snamejo, ko končajo z letom, pa se letalnik vrne v poltovornjak.

Za turistične aktivnosti

Zanimivo je, da vsaj na začetku potniki ne bodo potrebovali posebne licence za upravljanje letalnika, razlog za to pa je, da naj bi letalo služilo za šport in zabavo. Sčasoma, ko bodo letalniki leteli bližje urbanim središčem, bodo piloti še vedno potrebovali dokumente, ki dokazujejo, da lahko letijo s takšnimi letali.

"Razlog, zakaj smo samozavestni, je, da ne načrtujemo prodaje za uporabo v urbanih središčih, ampak za obrobja v slikovitih območjih, kjer bomo sodelovali z občinami pri ustvarjanju letečih parkov in letečih območij, ki ljudem omogočajo, da uživajo v letenju brez težav s pridobivanjem vseh zapletenih odobritev," je opozoril Gu.

Xpeng je letos povedal, da je leteči avtomobil trenutno v procesu certificiranja pri kitajskem letalskem regulatorju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.