Avto
31 ogledov

BMW gran tourer uradno predstavljen

BMW serija 2 gran tourer
1/22
BMW
Pa so ga uradno predstavili. BMW serije 2 gran tourer je znatno daljši in višji od izvirnika, ima tudi dva dodatna sedeža, a tudi brez njih sprejme tri otroke.

Najnovejši bavarski enoprostorec prihaja v času, ko se tej vrsti vozil v Evropi ne piše nič dobrega, prodaja upada predvsem po zaslugi vse priljubljenejših križancev. 

A v Münchnu so očitno prepričani, da se bodo družine prej ali slej vrnile k bolj praktičnim namenskim vozilom, le da bodo tokrat raje posegale tudi po premium izdelkih, s čimer bodo odžrle svoj del od kolača, v katerem danes vladajo predvsem VW, Ford, Opel, Peugeot, Citroën in Renault. Potem, ko so pred letom dni v Ženevi javnosti prvič pokazali serijo 2 active tourerja, sedaj sledi še večji in že dolgo napovedani gran tourer.

Spremenjeno ime prinaša konkretno več prostora

Od activa je gran daljši za 21 centimetrov in višji za dobrih pet, kar skupaj nanese 4,56 metra v dolžino in 1,6 metra v višino. Medosna razdalja je narasla za 11 centimetrov na 2,78 metra. Medtem ko sta si vozili s kodnima oznakama F45 in F46 na zunaj spredaj zelo podobna, se razlika kaže v zadnjem delu, ki je pri granu občutno višji in bolj škatlasto zaključen.

Vsa ta dodatna dolžina se seveda v notranjosti premium enoprostorca še kako pozna. V drugi sedežni vrsti je precej več prostora za kolena, kupci pa bodo lahko naročili tudi dva dodatna sedeža tretje vrste, ki pa bosta še vedno predvsem "otroška". Vendar pa pri BMW posebej poudarjajo, da je mogoče tudi v drugi vrsti na treh otroških sedežih peljati tri otroke.

Prtljažnik je postal zelo velik, saj ima v osnovi 645 litrov prostora, zaradi drsne druge vrste pa lahko naraste na 805 litrov, s podiranjem naslonjal pa do 1,905 litrov. V prtljažnem dnu je priročen prostor, v katerega je mogoče shraniti celo nosilce za kolesa.

Sama delovna površina za voznika je identična kot v manjšem enoprostorcu, tako kot je navada za znamka, pa si je mogoče za gran tourerja omisliti številne dodatke, različice zunanjosti in notranjosti ter pomagala. 

BMW serija 2 gran tourer | Avtor: BMW BMW

Po active tourerju je gran tourer drugi BMW, ki ima pogon speljan na prednji par koles. Tudi vanj bo vgrajena najnovejša paleta tri- in štirivaljnih motorjev, za zdaj so napovedane oznake 216i (nova, še neznana različica), 218i (trivaljnik), 220i, 216d (trivaljnik), 218d in 220d. Trivaljnika bosta imela opcijsko na voljo šeststopenjsko avtomatiko, preostali pa osemstopenjsko. Štirikolesni pogon bo na voljo v različici 220d xdrive.

Za zabavo vse nared

Ker gre za pravega enoprostorca, seveda ne sme manjkati kakšen zanimiv družinski sladkorček. Pri BMW-ju to funkcijo prevzemajo posebni nosilci za tablice na naslonjalih prvih sedežev. Poleg tega bo za zdaj le v Nemčiji na voljo myKIDIO dodatek za povezavo tablic in vmesnika iDrive, tako da bodo lahko starši prek sprednjega zaslona vedno spremljali, kaj v tistem trenutku na tablicah počnejo otroci.

Z doslej objavljenih fotografij pa je razvidno, da gran tourer v drugi vrsti nima zračnih rež za klimatsko napravo. Če se bo izkazalo, da je to res, bo v enoprostorcu takšnih mer in kova to težko sprejeta pomanjkljivost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.