Avto
51 ogledov

BMW, VW, Mercedes in Ford za ultramočne polnilnice

Električna polnilnica Newspress
Veliki proizvajalci avtomobilov v Evropi so strnili vrste in napovedali poenoteno ofenzivo v izgradnji hitrih polnilnic na evropskem omrežju. Kaj to pomeni za Slovenijo, je še prezgodaj napovedovati.

Ena izmed cokel, ki je doslej ovirala množičnejšo postavitev električnih polnilnic, s tem pa tudi zavirala prodajo električnih vozil, so bili neenotni standardi glede vtičnic. Ta problem je znan tudi v Sloveniji, saj kljub temu, da imamo po evropskih merilih razmeroma že dobro razvejano mrežo javno dostopnih polnilnic, pa se med seboj precej razlikujejo po priključkih, nazivni moči in nazivni napetosti. 

BMW, Daimler (Mercedes-Benz in Smart), Volkswagen (tudi Audi in Porsche) ter Ford so ustanovili skupno podjetje, ki bo poskrbelo za izgradnjo 400 ultrahitrih polnilnic po vsej Evropi. Omrežje bo temeljilo na 350-kilovatnih polnlnicah s priključkom tipa CCS (combo). 

Da gre za velik preboj pri tehnologiji, ki se obeta glede polnilnic in tehnologije v avtih, priča podatek, da noben električni avto danes ne omogoča izkoristka tolikšne moči, večina se jih polni na približno 50 kW. Tesla edini uporablja zelo močne polnilnice z močjo 120 kW, kar pa je daleč pod načrti velikih štirih proizvajalcev. . 

Izgradnja polnilnic naj bi se pričela leta 2017, po zaključku prve faze izgradnje 400 polnilnic pa naj bi se projekt nadaljeval, tako da bi imeli lastniki električnih vozil do leta 2020 na voljo že več tisoč htrih polnilnic. 

Na ta način so znamke, ki same intenzivno razvijajo velikoserijske avtomobile, poskrbele, da bo proces elektrifikacije evropskega avtomobilskega omrežja še veliko hitrejši. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.