Avto
147 ogledov

BMW X1 v drugo postal pravi suv

BMW X1
1/12
BMW
BMW X1 nove generacije je večji in uporabnejši avto ter sedaj deluje kot pravi suv. In da, pogon ima speljan na prvi kolesni par.

Bavarci so predstavili drugo generacijo X1, ki se od predhodnika razlikuje praktično v vseh pogledih. Med vrsticami pri BMW tako priznavajo, da prvi X1, ki je deloval bolj kot križanec oziroma malce višje nasajeni karavan, ni požel pričakovanega uspeha, pa čeprav so jih po svetu prodali prek 700.000.

Novi X1 je drugačen do obisti. Začne se že z arhitekturo, ki si jo deli s serijo 2 active tourerjem, uporabljal pa jo bo tudi prihodnji mini countryman 2. Čeprav je skupna dožina manjša za 38 milimetrov, je avto za konkretnih 53 milimetrov všji, višje se tudi sedi v njem. Suv, skratka.

BMW pričel poudarjati uporabnost 

Po novem so motorji vgrajeni prečno, zato je motorni nos precej krajši, A-stebriček pa precej bližje. Posledično je v notranjosti znatno več prostora, denimo samo zadaj za kolena 66 milimetrov prirastka, naštevajo pri znamki. Prtljažnik je za premium znamke zelo radodaren, saj v osnovi meri kar 505 litrov. S podrtimi tridelnimi zadnjimi naslonjali se poveča do 1.550 litrov, kar je znatno več kot denimo v audiju Q3. Dodatni možnosti sta opcija vzdolžno za 13 centimetrov pomičnih zadnjih sedežev ter zložljivega naslona sovoznikovega sedeža, s čimer X1 lahko še precej pridobi na vsakdanji uporabnosti.

Notranja urejenost in voznikov delovni prostor sta tipična za znamko, na razpolago so številne kombinacije zunanje in notranje urejenosti in tehnični pripomočki, kot je HUD zaslon. Pa tudi znižano M podvozje.

Tudi pri pogonih ni posebnih presenečenj, uresničile so se napovedi, da bo X1 prenos moči odslej prvenstveno namenjal prvemu kolesnemu paru, šibkejši motorji imajo le dvokolesni pogon. Ob lansiranju je X1 na voljo v bencinski različici xDrive/sDrive 20i s 141 kW (192 KM), medtem ko so dizelske opcije sDrive18d (110 kW/150 KM), xDrive20d (140 kW/190 KM) in xDrive25d (170 kW/231 KM).

Modelna serija se bo predvidoma razširila novembra 2015 s trivaljnimi različicami sDrive16i in sDrive16d.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.