Avto
21 ogledov

BMW z novo podznamko i

BMW je že posredoval prvo skico novih modelov i3 in i8. (Foto: BMW) Žurnal24 main
BMW je najavil, da bo leta 2013 predstavil novo podznamko BMW i. BMW i pomeni trajnostna vozila in rešitve za trajnostno mobilnost, na začetku pa bosta na voljo dva modela BMW i3 in BMW i8.

BMW b olansiral novo podznamko BMW i, ki se osredotoča na razvoj trajnostnih rešitev mobilnosti. Produkti in storitve so zamišljeni v okviru revolucionarnega pristopa: cilj je zasnovan in namensko narejen za trajnostno, premium mobilnost. To je nov dan v naši industrijski panogi; nova era za individualno mobilnost. To je BMW i – Born Electric,” je povedal Ian Robertson, član upravnega odbora BMW AG, odgovoren za prodajo in marketing.

V prvem koraku, ki je predviden za leto 2013, bosta na trg pod novo podznamko lansirana dva modela – BMW i3 in BMW i8. BMW i3 – doslej znan kot Megacity Vehicle – bo prvi avtomobil serijske proizvodnje proizvajalca BMW Group za uporabo v urbanih središčih, ki ga bo poganjal izključno elektromotor, medtem ko temelji BMW i8 na konceptni študiji BMW Vision EfficientDynamics. Vtični hibrid združuje športen značaj visokozmogljivih avtomobilov s porabo in emisijami majhnih vozil.

Oba modela temeljita na revolucionarnem konceptu konstrukcije, poznanem pod imenom LifeDrive arhitektura. Šasija iz aluminija obdaja pogonski mehanizem, medtem ko je potniška varnostna celica izdelana iz izredno vzdržljive in ekstremno lahke plastične mase, ojačane s karbonskimi vlakni (CFRP). “Oba avtomobila sta bila razvita posebej za svoja pogonska sistema. Da bi zaradi vgradnje baterij izničili praktično vso dodatno maso, smo se poslužili inovativne arhitekture in materialov CFRP. To pomeni, da bodo naši uporabniki imeli na voljo vrhunsko dinamiko vožnje in občutno večji doseg pri vožnji z električno energijo,” je pojasnil Klaus Draeger, član upravnega odbora BMW Group, ki je odgovoren za razvoj.

BMW i8 bodo izdelovali v Leipzigu
Enako kot BMW i3, bodo tudi BMW i8 izdelovali v tovarni BMW v Leipzigu. Do leta 2013 bo v nove proizvodne obrate investiranih okoli 400 milijonov evrov in ustvarjenih približno 800 novih delovnih mest. Razvojne in proizvodne sinergije bodo dosežene preko obeh vozil, tako da se bodo uporabljali enaki sklopi komponent za elektromotorje, pogonsko elektroniko in visokozmogljive litij-ionske baterije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.