Avto
3287 ogledov

Slovenec ni stopil na čelo svetovnega avtomobilskega velikana

Aleš Bratož Revoz Gregor Prebil
Aleš Bratož, nekdanji prvi človek tovarne avtomobilov Revoz v Novem mestu, po odločitvi v Parizu vendarle ne bo vodilni mož svetovnega avtomobilskega velikana.

Pri Renaultu so se odločili zamenjati vodilne može pri svojih znamkah Dacia in Lada. Antoine Doucerain je na čelu Dacie zamenjal Yvesa Caracatzanisa, ta pa je postal prvi mož AvtoVAZa, pri katerem v Rusiji izdelujejo vozila znamke Lada. Po pisanju Automotive News Europe bosta morala oba poročati Nicolasu Maureju, ki je bil pred tem šef AvtoVaza, zdaj pa je predsednik za področje Evrazije. 

Lada C daje slutiti, da Rusi niso dobri samo v izdelovanju tankov. Obetavni ruski trg Magazin Renault in AvtoVAZ v partnerstvu

Bratož je bil glavni kandidat

Pred tedni se je veliko ugibalo, da bo mesto prvega moža ruskega avtomobilskega velikana zasedel Aleš Bratož, nekdanji prvi človek tovarne avtomobilov Revoz v Novem mestu, trenutno pa svetovalec vodje proizvodnje v avtomobilskem proizvajalcu Avtovaz, ki deluje pod okriljem naveze Renault-Nissan-Mitsubishi.

Bratož je v Revozu izpeljal projekt wind in prvič presegel mejo 200 tisoč izdelanih vozil v enem letu. Tovarna je pod njegovo upravo izdelala več kot 3,5 milijona renaultov, zagnana je bila proizvodnja druge faze twinga, Revoz pa je postal ena najučinkovitejših tovarn Zveze Renault-Nissan. Bratož je bil tudi predsednik nadzornega odbora GZS, član upravnega obora Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, član sveta Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in član društva Manager, s svojimi bogatimi izkušnjami in pogledi pa je sodeloval tudi v številnih delovnih skupinah, ki sta jih na področju gospodarstva oblikovala predsednik države in slovenska vlada.

Lada niva | Avtor: Lada Lada

Dacia sandero LPG Primerjava: sandero LPG Avto Zakaj je dacia sandero LPG kralj cest

Iz Novega mesta se je preselil v Turčijo, kjer je vodil industrijsko podružnico Oyak-Renault, ki na zelo velikem turškem tržišču s 77 milijoni prebivalcev združuje dve tovarni s skupno 6.300 zaposlenimi. Med drugim je zasedal vodilni položaj v času ene največjih stavk v turški avtomobilski tovarni, iz katere prihajajo številni Renaultovi modeli in motorji, ki je že resno ogrožala celotno dobaviteljsko verigo. Renault je tako vmes celo grozil, da bo znova premislil o svoji investiciji v državi, a delavci so na drugi strani ostajali neomajni in so želeli višje plače, ki bi bile v povprečju z ostalimi v industriji. Renaultu oziroma ekipi Aleša Bratoža je uspelo z dodatnim kupčkom denarja pomiriti jezne delavce, ki so po kar 12 dneh znova zagnali stroje.

Dacia Dacia preseneča Avto Dacia najbolj obdarjena znamka leta?

Septembra leta 2016 je bil Bratož postavljen za svetovalca vodje proizvodnje v ruskem Avtovaz. Prevzel je vodenje dobavne in proizvodne verige v družbi, ki jo Slovenci najbolj poznamo po vozilih znamke Lada. Rusi so zapisali, da želijo z Bratožem na čelu centralizirati pristojnosti in vzpostaviti skupni center odločanja, zanašali pa so se predvsem na bogate vodstvene izkušnje Slovenca, ki je bil pred tedni po poročanju tiskovne agencije Interfax glavni kandidat za šefa družbe AvtoVAZ.

AvtoVAZ | Avtor: EPA EPA

Naloga so zelene številke

Naposled se to ni zgodilo, na čelo ruskega velikana pa stopa Caracatzanis, ki se je Renaultu pridružil leta 1992, kot vodja logistike. Vlogo glavnega managerja je opravljal v tovarni v Flinsu v Franciji, leta 2005 pa je postal direktor za prototipna vozila. Od leta 2016 naprej je bil na čelu Dacie in podjetja Renault Romunija.

Dacia logan MCV Vprašanje za 14.000 € Avto Nova dacia ali rabljen passat? Vprašanje za 14.000 €

Z nizkocenovno znamko vozil Dacia je dosegel velik uspeh, saj je prodaja leta 2017 poskočila za 12 odstotkov in je bila 655 tisoč vozil. Zdaj bo vodil tudi Lado, ki je vodilna znamka vozil v Rusiji, hkrati pa bo moral AvtoVAZ po letih padanja prodaje spet postaviti v zelene številke. 

Šef skupine Renault Carlos Ghosn je napovedal, da bo ruski avtomobilski proizvajalec leta 2018 posloval pozitivno. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.