Avto
1403 ogledov

Bravo Ferrari! Tudi poceni je mogoče ...

Ferrarijev respirator Ferrari
Ferrari se je izkazal in v sodelovanju s strokovnjaki izdelal zmogljive, a precej cenejše ventilatorje za bolnike s covid-19, kot pa so trenutno na trgu.

Velikan formule 1 Ferrari je sporočil, da je pomagal razviti nove nizkocenovne medicinske ventilatorje za pomoč bolnikom z najhujšimi dihalnimi stiskami kot posledico koronavirusne bolezni. Projekt z imenom F15 je ekipa iz Maranella razvijala pet tednov skupaj z italijanskim institutom tehnologije iz Genove, poroča STA.

"Delo smo začeli 21. marca in prvi prototip je bil pripravljen 25. aprila," je prek videokonference dejal Ferrarijev direktor za inovacije Corrado Onorato.

Ferrarijev respirator | Avtor: Ferrari Ferrari

Respirator je po besedah Ferrarija zanesljiv, večnamenski in preprost za uporabo, lahko ga je tudi sestaviti.

Sezona svetovnega prvenstva formule 1 je zaradi koronavirusne pandemije, ki je v Italiji zahtevala več kot 31.000 življenj, prekinjena.

Tudi zato so v moštvu želeli razviti družbeno koristen projekt, ki ga je podprla tudi Mednarodna avtomobilistična zveza Fia. "Izziva covida-19 smo se lotili resno in odločno. Rezultat je nagrada za vse vpletene," je dejal šef moštva Mattia Binotto.

Dihalne naprave so izdelane iz široko dobavljivih materialov in s precej nižjimi stroški, kot jih imajo respiratorji na trgu.

Pri podobnem projektu v Veliki Britaniji je uspešno sodelovalo tudi moštvo F1 Mercedes.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.