Avto
4015 ogledov

Bugatti izdelal poslednjega

Bugatti chiron Bugatti
To je to, sestavili so poslednjega bugatti chirona, ki velja za enega najhitrejših serijskih avtov vseh časov. Bugatti začenja novo dobo z močnim hrvaškim pridihom.

Bugatti je sporočil, da so v svojih prostorih v francoskem Molsheimu izdelali zadnjega standardnega chirona. Leta 2016, ko so predstavili chirona kot še hitrejšega naslednika veyrona, so napovedali, da bodo skupaj izdelali 500 primerkov. Veliko od teh je sodilo v posebne serije kot so chiron sport, pur sport in super sport. Neuradno naj bi bilo od 500 izdelanih chironov dobrih 200 klasičnih, druga najbolj pogosta različica pa je bil super sport z 80 primerki.

Eden od treh unikatov, izdelanih na osnovi chirona, je verzija la voiture noire, za katerega naj bi kupec odštel več kot deset milijonov evrov! Lastnik ni bil nikoli razkrit, v medijih se je napačno domnevalo, da je to Cristiano Ronaldo. Bolj verjetno ga je naročil sloviti alfa in omega koncerna Volkswagen Ferdinand Piech, ki pa je nato umrl, še preden so avto izdelali.

Zadnjega standardnega chirona je - kako povedno - dobil v roke šef kanadske naftne družbe Bilail Hydrie, tri milijone dolarjev pa je vplačal že pred več kot dvema letoma. 

Čeprav je "samo" standardni chiron, je poslednji primerek zelo lep in bo gotovo ohranil visoko vrednost, saj gre za črno "nocturno" zunanjost z dodatki v bakreni barvi. Dodatna izbira kupca so bila dvobarvna platišča, skupaj s celoto se zliva tudi barva notranjosti. 

Bugatti chiron | Avtor: Bugatti Bugatti

Bugatti chiron | Avtor: Bugatti Bugatti

Z zadnjim chironom se tehnični biser še ne poslavlja

Za pogon skrbi znameniti osemlitrski W16 motor s štirimi turbinami in 1.175 kW (1.600 KM). Največja hitrost je elektronsko omejena na 420 km/h, pri različici super sport pa 440 km/h. Ta omejitev je menda potrebna predvsem zaradi pnevmatik. Pri različici super sport 300+ so brez omejevalnika izmerili rekordno hitrost 490 km/h. 

Kljub slovesu pa šestnajstvaljnik ostaja v proizvodnji. Kot je znano, je lastnik Bugattija koncern Volkswagen, večinski delež znamenite francoske športne znamke prodal hrvaškemu 'magu' Mateju Rimcu, tako da je nastala nova družba Bugatti Rimac. 

Čeprav bo prihodnost bugattijev nekoč zelo verjetna le še električna, pa so v novem podjetju leta 2022 predstavili model bugatti W16 mistral, menda najhitrejšega kabrioleta na svetu. Avto uporablja novo zasnovo, a ohranja stari motor. Vseh 99 enot so za ceno pet milijonov evrov prodali še pred uradno predstavitvijo.

Bugatti mistral | Avtor: Bugatti Bugatti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.