Avto
3630 ogledov

Čakanje na lučko za gorivo ni dobro

Bencin Profimedias
Slovenski vozniki z obiskom bencinske črpalke dolgo odlašajo, več kot tretjina jih želi pred tem na vsak način videti lučko za rezervo. Strokovnjak - če nato polnite poln rezervoar, ne bo težav, nikar pa ne vozitev stalno na meji rezerve.

Na bencinskih črpalkah ni nenavaden prizor, ko nekdo natoči le za petaka ali desetaka goriva. A ta praksa na dolgi rok za avtomobilski motor gotovo ni najboljša.

Kot kaže raziskava AMZS o vedenjskih navadah voznikov, ima 39 odstotkov voznikov in voznic navado voziti tako dolgo, da zasveti lučka za gorivo. AMZS izpostavlja, da je lahko predvsem na potovanjih to hitro razlog za slabo voljo, če vozilo obstane v zastoju na avtocesti ali pa takrat, ko je bencinska črpalka, kjer voznik namerava ustaviti, zaprta.  

Če imate že radi lučko, vsaj točite polno

Odlašanje z obiskom črpalk pa ni priporočljivo niti zaradi vzdrževanja avtomobila. Nekoč, ko so bili rezervoarji avtomobilov še kovinski, je bila glavna nevarnost rja, ki se je zelo hitro pojavila v na pol praznih rezervoarjih. Pri modernih avtomobilih je sicer ta skrb odveč, saj so rezervoarji postali plastični.

Pri modernih motorjih, ki delujejo po principu neposrednega vbrizga goriva, pa se je pojavila nova težava, saj takšni motorji za brezhibno delovanje zahtevajo zelo čisto gorivo. Ker pa nobeno gorivo ni stoodstotno čisto, se na dnu rezervoarja pojavljajo usedline, ki jih lahko v primeru nizkega stanja goriva potegne v cevni sistem. Tam pa smeti lahko poškodujejo injektorje in črpalko goriva, kar lastnika krepko udari po žepu, opozarjajo v servisni službi Avtotehne Vis. 

Kot dodajajo, pa s tehničnega vidika ni potrebno skrbeti, če lastnik rezervoar vedno toči polno in nato počaka, dokler se ne prižge lučka, saj takrat ni težav glede usedlin. Precej slabše pa je, če v rezervoar točimo le po nekaj litrov in je kazalec za gorivo vedno na robu rezerve.

Komentarjev 4
  • SiByte 21:30 23.julij 2014.

    Ne vem zakaj bi tankal za 10€ ali 20€ če na koncu v tak naliješ čisto isto količino pač enkrat plačaš več pa imaš mir pa še kaj prišparaš saj se ne rabiš na črpalki ustavljat :)Jaz še ...prikaži več pri nas ne tankam če res ni nuja, na Hrvaško in južneje sploh ne pomislim :) še dobro da je Avstrija blizu :)

  • miro 13:24 23.julij 2014.

    filtre pa tudi menjavat pogosteje ko vso svinarijo poberejo pa se zamašijo

  • forplan 12:28 23.julij 2014.

    Večji problem je, da v tej preljubi sloveniji ni gnarja da bi šli tankat predno je res nujno in tankamo tolko da je do jutri, saj se ne ve a še bomo jutr al ne...