Avto
60 ogledov

Carens na kupce cilja z velikostjo in ceno

Kia carens
1/8
Gregor Prebil
Tretja generacija Kiinega enoprostorca carens je konkretno večja, znotraj ponuja zasnovo s petimi ali sedmimi sedeži in tehnologijo, poznano iz drugih družinskih modelov. Na ceniku se cene začnejo pri 23.750 evrih, akcijske so šest tisočakov nižje.

Carens je povsem nov avtomobil – daljši, nižji, širši in z enim od najdaljših medosnih razmerij – 2.750 milimetrov.

Cee'dov videz

Enoprostorcu so oblikovalci namenili hišni videz s prepoznavno tigrovo masko in žarometi v serijski LED-tehniki, za doplačilo 950 evrov so na voljo ksenonski žarometi. Bok zaznamujejo visoke linije in kromiran okvir, tudi vodoravne zadnje luči so opremili z LED-tehnologijo (opcija) in kromom, zadek pa zasnovali tako, da je nakladalni rob nizek, nakladalna odprtina pa široka. Lahka platišča so v osnovi 16-palčna, na voljo so tudi za palec ali dva večja.

Kia carens | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Prilagodljivi sedeži v treh vrstah

Pri Kii znotraj izpostavljajo na otip prijetnejše in mehkejše materiale, še bolj pa prilagodljivo zasnovo sedežev (za pet ali sedem potnikov). Sprednji sopotnikov sedež se lahko povsem podre, kar omogoča prevoz predmetov do dolžine 2.150 milimetrov, trije ločeni sedeži v drug vrsti so pomični in zložljivi v tretjinskem razmerju, sedeža v tretji vrsti, deljiva v razmerju 50:50, se pospravita v ravno dno. Ko je postavljenih vseh sedem sedežev, v prtljažniku ostane za 103 litre prostora, v klasični konfiguraciji meri 536 litrov, ko imamo zložene vse sedeže, največ 1.694 litrov. Prtljažnik skriva dva predala v dvojnem dnu, eden je namenjen roloju.

Tudi premium dodatki

Opreme je veliko, tempomat prihaja serijsko, voznik lahko trdoto volana nastavlja na tri načine, sedeži spredaj so lahko hlajeni, prva in druga vrsta sedežev sta lahko ogrevani, pri sprednjih sedežih se lahko izvleče podaljšan del za počivanje, zmožen je samodejnega bočnega parkiranja. Na seznamu doplačil najdemo navigacijski sistem z na dotik občutljivim zaslonom in kamero za pomoč pri vzvratni vožnji (1.000 evrov), pri čemer je novost sedemletno brezplačno posodabljanje kartografije. Sistem Idle stop & go stane dodatnih 300 evrov, panoramska streha 1.000 evrov, prestižnejša avdionaprava s 4,2-palčnim TFT-LCD-prikazovalnikom visoke ločljivosti med merilniki in kamero za vzvratno parkiranje pa 550 evrov. Med asistenčnimi sistemi najdemo opozorilnik za odmik od voznega pasu (LDWS).

Kia carens | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Modeli na zalogi cenejši

Glavnino prodaje za letos načrtovanih 80 carensov pri nas bo predstavljal iz sportagea znan 1,7-litrski CRDi dizelski agregat s 85 kilovati moči, ki na ceniku s petimi sedeži stane najmanj 24.950 evrov (naročiti je moč tudi različico s 100 kilovati moči), 1,6-litrski bencinski model GDI z močjo 99 kilovatov stane 23.750 evrov. Doplačilo za sedemsedžni paket je 800 evrov. Pri obeh motorjih je serijski šeststopenjski ročni menjalnik.


Pri Kii ponujajo joker popuste, a izpostavljajo akcijske cene za 40 modelov na zalogi, ki so s paketom opreme Family za 6.000 evrov nižje od tistih na uradnem ceniku.

Komentarjev 4
  • Rdečivrag 10:31 01.april 2014.

    Itak. Saj prav hitro ugotoviš, da je bolje, da ti avto prvih 7 let popravljajo v smislu okvar brezplačno, kot pa da moraš za okvare odpirati svojo denarnico. Racionalnost preplavlja šentflorjansko dolino - če že ne pri politiki, pa vsaj ...prikaži več na avtomobilskem področju. očitno le nismo takšni bebci.

  • Rdečivrag 10:31 01.april 2014.

    Itak. Saj prav hitro ugotoviš, da je bolje, da ti avto prvih 7 let popravljajo v smislu okvar brezplačno, kot pa da moraš za okvare odpirati svojo denarnico. Racionalnost preplavlja šentflorjansko dolino - če že ne pri politiki, pa vsaj ...prikaži več na avtomobilskem področju. očitno le nismo takšni bebci.

  • Rdečivrag 07:50 28.marec 2014.

    Res ti zleze pod kožo. Je pa za to veliko razlogov, saj gre v tem trenutku za verjetno najbolj racionalno in kakovostno znamko, ki je dobesedno pisana nakožo vseh tistih, ki si ne moremo privoščiti nemškega blišča, ki se prav ...prikaži več tako kvari kot vsi ostal, a nima garancije, ki je pri Kiji 7 letna. pri Kiji se ti dejansko za vse skupaj j..., saj veš, da te avto ne bo obremenjeval z dragimi okvarami. Kakovostno so pa itak Kije že lep čas pred večino navadnemu smrtniku dosegljivih znamk.