Avto
1975 ogledov

Če bo šlo tako naprej s prodajo avtov, bo še dobro

Nakup in prodaja avta avtov vozil evri obdavčitev davki davek Andrej Leban
Januarja številni Slovenci planili na nove avtomobile.

V Sloveniji je bilo januarja prvič registriranih 4391 osebnih vozil. To je sicer 29,4 odstotka manj kot januarja lani, a ogromen skok v primerjavi z lanskim decembrom, ko je bila prodaja zares klavrna.

V primerjavi z zadnjim lanskim mesecem je bilo v prvem letošnjem letu registriranih kar za 87 odstotkov več avtomobilov.

Največ avtomobilov je januarja registrirala znamka Volkswagen (790), sledila pa je še ena znamka istega koncerna, Škoda (742). Renault je bil tokrat bolj v ozadju (428), sledi znamka Peugeot (360).

Najbolj priljubljen avto je bila škoda octavia (238), sledil pa je renaultov clio (235) in volkswagnov T-cross (157).

Močan upad pri električnih

Število prvič registriranih povsem električnih avtomobilov je doseglo 58, kar je pol manj kot januarja lani. Prodaja hibridov je upadla za 32,7 odstotka na 132.

V segmentu prestižnih avtomobilov, katerih nakup je od začetka januarja zaradi novega zakona o davku na motorna vozila cenejši, januarja ni bilo prvič registriranih. Prvič registriranih prestižnih terenskih vozil je bilo medtem 37, kar sta dve vozili manj kot januarja lani.

Padec pri gospodarskih manjši

Lahkih gospodarskih vozil je bilo prvič registriranih 954, kar je 10,3 odstotka manj kot januarja lani. Med znamkami je bil na vrhu Ford (287), sledila sta Volkswagen (160) in Renault (153). Največ so prodali Fordovih modelov transit custom (214) in volkswagnovih modelov crafter (95).

Lani je bila prodaja novih osebnih avtomobilov v Sloveniji za več kot četrtino manjša kot leto prej. Prvič je bilo registriranih 53.694 osebnih vozil, kar je 26,6 odstotka manj kot leta 2019. Decembra se je prodaja skoraj prepolovila.

Prodaja novih osebnih avtomobilov je za tisto v letu 2019 začela zaostajati že januarja in februarja, strmoglavila pa marca, ko je država začela uvajati ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Še bolj kot prodaja osebnih avtomobilov je lani upadla prodaja lahkih gospodarskih vozil. V vseh 12 mesecih skupaj so jih prodali 8038, kar je 28 odstotkov manj kot leta 2019.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.