Avto
2010 ogledov

Če katerega od šestih ovinkov ne zvozite …

Generali Zavarovalnica Generali Zavarovalnica
Kako narediti šest ovinkov okoli spomladanskih težav na cesti. In kaj storiti za primer, ko vsaj enega od njih ne boste zvozili.

Pust je za nami, pomlad pa pred nami. Po dolgih in temnih mesecih se v tem času veliko voznikov že sprosti. A pomlad za vozila in voznike ni enostaven čas. Predstavljamo vam šest tipičnih pomladanskih izzivov na cestah in elegantno rešitev, zaradi katerih so posledice precej manj stresne.

1. Cestne luknje. Tudi iztekajočo se zimo smo imeli sneg in mraz. Z otoplitvijo so na cestah nastale številne luknje ali pa kamenje, ki se jim med vožnjo ni mogoče vedno izogniti. Že malo nepazljivosti lahko povzroči, da presekamo pnevmatiko, poškodujemo platišče ali celo vzmetenje. V najslabšem lahko celo izgubimo nadzor nad vozilom in povzročimo nesrečo.

Nasvet: prilagodimo hitrost in se skušajmo pravočasno ter varno izogibati luknjam ter kamenju. Pravilen tlak v gumah zmanjša možnost nastanka defekta.

2. Sončna svetloba. Kdo ne pozna občutka, ko ga močno sonce nizko nad obzorjem povsem zaslepi, da izza volana ne vidi niti treh metrov pred avtom. Vse skupaj poslabšajo še umazana stekla. Takrat ne pomagajo noben senčnik in očala.

Nasvet: vnaprej predvidimo možnost zaslepitve. Prilagodimo hitrost in v tistih trenutkih vozimo skrajno oprezno. Skrbimo za čistočo in preglednost stekel – tudi s svežimi brisalci in ustrezno tekočino za čiščenje.

Vožnja oster ovinek pomlad gozd | Avtor: Profimedia Profimedia
3. Počeno steklo. Spomladi kamenčki letijo na vse strani. En sam je dovolj, da povzroči globoko luknjo v vetrobranskem steklu, iz katere hitro nastane velika razpoka. Avto s počenim steklom tehnično ni brezhiben in je treba poškodbo čim prej sanirati. To pa je lahko pri sodobnih avtih, ki imajo za steklom številne senzorje ali celo grelne nitke, izjemno drago.

Nasvet: Izogibajte se situacijam, ko obstaja večja verjetnost letečega kamenja, na primer vožnja preblizu drugim vozilom. Če do poškodbe že pride, avto čimprej odpeljite k strokovnjaku za popravilo avtostekel, saj je mogoče velik del majhnih lukenj še pravočasno popraviti in ustaviti nadaljnjo škodo.

4. Vračajo se otroci, motoristi, kolesarji, e-skiroji. S toplejšimi meseci so ceste spet polne ranljivih udeležencev, ki so potrebni posebne pozornosti.

Nasvet: Nujna je večja previdnost pri vožnji skozi križišča in čez prehode, mimo stanovanjskih sosesk, prehitevanje s pravilno bočno razdaljo, …

5. Vračajo se živali. Še posebej na podeželju obstaja velika verjetnost udomačenih in divjih štirinožcev, ki prečkajo cestišče. Marsikateri glodavec pa kable pod motornim pokrovom zamenja za prigrizek.

Nasvet: predvidevajmo, spremljajmo robove ceste in prilagodimo hitrost. Ne spravljajmo pa se v nevarnost z ostrimi manevri.

6. Hitre spremembe vremena. Če kdaj, potem imamo spomladi lahko vse od snega do kratkotrajnih nevihtnih nalivov. Ceste spomladi so spolzke, razmere spremenljive, pot do nesreče je kratka. Marsikdo trpi za alergijo na cvetni prah, ki je lahko tudi pomemben dejavnik slabše pozornosti.

Nasvet: še enkrat več - vozimo s prilagojeno hitrostjo, brez uporabe mobitela, z zadostno varnostno razdaljo, neiztrošenimi pnevmatikami, izpravnim avtom …

Najbolj zaupanja vreden partner

Včasih pa še tako dobri nasveti ne pomagajo in lahko pride do neljubega dogodka. In kaj je še slabšega od nesreče? To, da v njej ostaneš sam.

Veliko lažje je, ko veš, da ti bo v primeru težav nekdo takoj stal ob strani. Ali da bo odziven tudi, ko zgolj potrebuješ dober nasvet. Dober glas seže v deveto vas in kaj je boljša pomoč kot od nekoga, ki je dosegel najvišjo povprečno oceno zadovoljstva za svoje storitve pri obravnavanju škodnih zahtevkov v Sloveniji (vir: Zavarovalniški monitor 2020) in ki ima na razpolago izjemno učinkovito asistenco za pomoč na cesti?

Generali Zavarovalnica | Avtor: Generali Zavarovalnica Generali Zavarovalnica

Poglejmo pobliže. Dobro zavarovan avto je ključ do brezskrbne vožnje, ne glede na letni čas in pot. Ločimo več vrst zavarovanj.

Osnovno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO) je zgolj to – osnova. Še precej pomembnejše za preprečevanje visokih in nepredvidenih obremenitev družinskega proračuna pa je vložek v dobro kasko zavarovanje. Odvisno od potreb in tudi glede na starost vozila je mogoče skleniti tako polni kasko kot tudi samo delnega.

Pri polnem kasku zavarovanje krije večino škode, ki nastane na vozilu neodvisno od voznikove volje med upravljanjem ali v stanju mirovanja. Od zavarovanja avtomobilske odgovornosti se razlikuje v tem, da krije povzročeno škodo na zavarovančevem vozilu in ne škode, ki je povzročena tretjim osebam.

Zavarovanje delnega kaska pa je namenjeno lastnikom vozil, ki ocenijo, da zaradi nizke vrednosti vozila sklepanje splošnega avtomobilskega kaska iz stroškovnega vidika ni več smiselno in lastnikom vozil, ki zaradi visoke vrednosti vozila želijo še večjo stopnjo varnosti pri tveganjih, katerim je vozilo najpogosteje izpostavljeno.

Pisano na kožo vsaki stranki posebej

Pri Generali zavarovalnici strankam nudijo izjemno pestro in celovito ponudbo avto zavarovanj za takšno kritje, ki ga stranka potrebuje glede na velikost avtomobila, njegovo starost, pretežno mestno ali izven mestno vožnjo in uporabo avtomobila ter glede na to, koliko avtomobilov uporablja družina.   

Kot primer, samo pri delnem kasku imajo stranke pri Generali zavarovalnici na razpolago kar 13 dodatnih delnih kasko kritij, ki si jih lahko prilagodijo in kombinirajo po svoje. Poleg tega imajo še številne druge ugodnosti, s katerimi lahko klienti prihranijo pri sklenitvi avtomobilskih zavarovanj zase in za ostale družinske člane. Generali zavarovanje omogoča celo prihranek, da vsi družinski člani prejmejo popust do višine najboljšega bonusa, ki ga je dosegel eden izmed družinskih članov.

Z asistenco za poti brez vseh skrbi

Zelo pomemben dejavnik pri izbiri dobre zavarovalnice je avto asistenca. Z njo je mogoče kjerkoli in kadarkoli rešiti vsako situacijo na cesti in varen povratek domov. Asistenca pri Generali zavarovalnici krije zavarovanja za primere, ko je vozilo nevozno zaradi okvare, nezgode, kraje, težav s ključi ali gorivom doma ali v tujini.

Asistenca na cesti okvara | Avtor: Profimedia Profimedia
Zavarovanje je mogoče skleniti samostojno ali kot dodatek k zavarovanju avtomobilske odgovornosti oziroma kasko zavarovanju vozil. Na razpolago so trije različni paketi asistence M, L in XL, vsak je prilagojen različnim tipom voznikov in njihovim voznim navadam, pogostim potovanjem v tujino, številu prevoženih kilometrov …

Za povsem miren spanec pa velja pa omeniti tudi zavarovanje pravne zaščite, v katero je za nizko premijo vključeno zavarovanje za primer stroškov obrambe, kadar je zaradi prometne nesreče proti zavarovancu sprožen kazenski ali upravno-kazenski postopek. Zavarovanje kritje tudi stroške uveljavljanja odškodninskih zahtevkov za škodo v zvezi s prometno nesrečo in stroškov obrambe pred zahtevki drugih oseb za povračilo škode.

Tudi z vašega kavča

Prednost dobre zavarovalnice je tudi v tem, kako blizu in hitro so na voljo njene storitve ter kako ugodne so. Pri Generali zavarovalnici si dnevno prizadevajo biti vseživljenjski partner svojim strankam, zato stojijo ljudem ob strani na vsakem koraku in v vseh okoliščinah. Za vse informacije, pomoč, prijavo škode, informativne izračune in sklepanje pogodb so dostopni prek poslovalnic, zastopnikov, telefona in prek spleta na g24.si ali na wiz.si storitve G24 celo na vašem domačem kavču.

Kakovost in hitrost storitev, odzivnost, partnerski odnos in konkurenčnost cen so za Generali zavarovalnico samoumevni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.