Avto
25814 ogledov

Če na avtomobilu spomladi opazite tole, je ukrepanje nujno!

Pranje avtomobila Gregor Prebil
Po koncu zime, ki je za avtomobile zelo zahtevno obdobje, morate biti pozorni predvsem na pojav rje.

Čeprav so sredstva za zaščito avtomobilov že zelo učinkovita, rja še vedno obstaja ena glavnih težav v avtomobilski industriji. Kaj mora torej vsak lastnik vozila narediti po koncu zimskega obdobja? Mraz in močno soljenje cest v zimskem času lahko povzročita poškodbe na avtomobilski karoseriji. Če se poškoduje tudi zaščitni lak, lahko pride do znatno hitrejšega rjavenja karoserijskih površin, ki so pretežno izdelane iz jeklene pločevine.

Izzivi novih materialov

Včasih je veljalo, da so avtomobili določenih znamk bolj nagnjeni k prezgodnjemu rjavenju karoserije, danes pa bi že težko izpostaviti kakšen model ali avtomobilsko znamko, za katero bi rekli, da je njihov material bolj nagnjen k rjavenju. Po drugi strani pa strokovnjaki na področju kleparskih in ličarskih opravil opažajo, da se na nekaterih vozilih pojavlja oksidacija spojev pokrovov motorja in bočnih vrat, ki so izdelani iz aluminija. Aluminij je zaradi majhne teže in s tem povezane manjše porabe goriva in emisij vse bolj priljubljen med avtomobilskimi proizvajalci, vendar je tudi nagnjen k oksidaciji. 

avtomobil | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V večini primerov gredo pri teh vozilih poškodbe pod garancijsko popravilo proizvajalca, če je bilo vozilo servisirano po navodilih in so bili opravljeni ter potrjeni redni karoserijski pregledi. Še vedno pa je oksidacija površin povezana tudi s splošno skrbjo lastnika za vozilo. 

Če ste se pozimi vozili po podeželju, kjer je na cestah več peska in kamenja, je bil vaš avtomobil bolj izpostavljen tudi mehanskim poškodbam. Sprva nedolžno luščenje barve lahko v kombinaciji s soljo povzroči rjavenje pločevine, zato je treba ustrezno in pravočasno ukrepati. Da se korozija ne bi nadaljevala, je treba poškodbe na avtomobilu zaščititi z barvo, koloteke in podvozje, kjer se nabere največ umazanije in soli, pa sprati s sladko vodo. Sončni dnevi so vsekakor idealni, da temeljito očistite tako zunanjost kot notranjost svojega konjička.

Če vidimo, da je lak na karoseriji poškodovan, je treba čim prej izvesti korekturo poškodbe. V nasprotnem lahko ob vdoru vode pod lak odstopi tudi barva. Pred korekturo je treba mesto poškodbe obvezno temeljito očistiti, potem nanesti sloj temeljne barve in nato sloj korekturne barve v pravem odtenku. Pri korekturnih barvah na vodni osnovi je na koncu obvezen nanos zaščitnega prozornega laka.

Čiščenje avtomobila. | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Ne uporabljajte kuhinjskih čistil?

Za temeljito čiščenje avtomobila ni dovolj le znanje, potrebujemo tudi prava čistila. Pogosta napaka pri domačem ročnem pranju vozil je uporaba kuhinjskih čistil. Čistilnih sredstev za pranje posode ne smemo uporabljati za pranje vozil, ker vsebujejo preveč razmaščevalnih sredstev, ki odstranijo razno zaščito na vozilih, kot so voski, polimeri in UV zaščitna sredstva.

Ker je vozilo sestavljeno iz različnih materialov, kot so lak, guma, plastika, steklo, krom in podobni, je za kakovostno vzdrževanje potrebnih več različnih čistil. Sestava čistil je prilagojena točno določenemu namenu oziroma točno določenemu materialu, zato je z njimi čiščenje različnih površin bolj učinkovito. Obstajajo sicer tudi univerzalna avtomobilska čistila, ki delo opravijo dobro, a zaradi drugačne sestave ne tako intenzivno, zato tudi njihov učinek traja manj časa.

Tudi za rjo obstaja čistilo. Odstrani t.i. letečo rjo ali kovinski prah ter ostružke rje, ki so prilepljeni na lak. Če se rja pojavi na nezaščitenih železnih delih, se jo lahko odstrani, a se čez čas spet pojavi. Načeto rjasto pločevino mora popraviti klepar. Letečo rjo se odstrani s posebnim plastelinom, madeže od rje pa z odstranjevalcem leteče rje.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.