Avto
100 ogledov

Če Nemci kupijo 85 avtov, jih Slovenci kar 116

Novi avti Žurnal24 main
Primerjali smo prodajne številke novih avtomobilov po nekaterih evropskih državah glede na BDP države. Glede na uradne številke je Slovenija nesporni glavar Evrope.

Bruto družbeni proizvod in prodaja novih avtov v neki državi sta tesno povezana, je že leta 2013 v študiji "Predicting vehicle sales from GDP in 48 countries: 2005-2011" dokazoval avtor Michael Sivak. V študiji je bila upoštevana tudi Slovenija.

Vseeno pa so med državami razlike v razmerju med celotnim BDP in trgom novih avtov. Zato smo naredili primerjavo med nekaterimi glavnimi evropskimi trgi za vozila ter med slovenskimi sosedami ter njihov BDP primerjali z uradnimi statističnimi podatki glede prodaje avtov. 

Statistika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Statistika še enkrat več dokazuje veliko navezanost Slovencev na nove avtomobile, saj koeficient med prodanimi avti in BDP znaša kar 116 novih avtov na 100 milijonov evrov BDP. V Nemčiji razmerje znaša 85 avtov, v Franciji le 69, na Hrvaškem 65, na Nizozemskem denimo komaj 48. Slovencem se najbolj približajo Čehi (101) in Belgijci (98).

Ampak ... Kot je znano, so uradne številke o prodaji novih vozil za Slovenijo močno pretirane. Insajderji navajajo, da je zaradi enodnevnih registracij slovenskih prodajalcev realna prodaja pri nas vsaj za tretjino manjša. Če upoštevamo to vrednost, pridemo do razmerja 89 novih avtov na 100 milijonov BDP. A tudi ta številka slovenski trg še vedno postavlja na visoko mesto. 

Kaj smo upoštevali

Za BDP smo vzeli uradne podatke Mednarodnega denarnega sklada za leto 2014, za prodajo avtov po EU pa statistiko na spletni strani Best selling cars, prav tako za 2014, saj za 2015 vsi podatki še lep čas ne bodo na voljo. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • McClain 20:57 13.januar 2016.

    dokaz za to je, kako Nemci mnozicno uvazajo V nemcijo nase iztrosene avte. Polne avtoceste so jih s prikolicami. Gor pa sami Clioti, stare Skode, Dacie, in tako dalje. Nehajte take kozlarije objavljat, nooooooooo!!! Kmalu boste prekasali 24 kur

  • novispenjac 16:06 12.januar 2016.

    opa, komaj 3 mesece je od zadnjega članka andreja lebana na temo prodanih vozil in fiktivnih registracij (jih je pa vsaj 5 napisal:)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:41 12.januar 2016.

    To pomen da glede na ustvarjeno dajemo veliko v nove avtomobile. Ampak to je isto kot da bi rekel da je glavni cilj države visok BDP. Imamo rast BDP-ja pa nimamo še rasti služb, družbenga blastanja, standarda ipd. Lahko ...prikaži večo da v relativnem dajemo veliko na nove avtomobile glede na ustvarjeno. Nikakor pa to ne pomeni da je to veliko glede na ostale po absolutni strani. Nevem zakaj bi sploh glede na BDP gledal prodajo. Bolj primerljivo bi bilo pogledat glede na enega človeka koliko se jih kupuje. To bi bila statistika ki bi imela vsaj nek smisel. BDP pa prodajo novih avtomobilov vezat skp je pa čorba začinjena z meglo.