Avto
1585 ogledov

Če srečate hrvaško tablico DA, potem se ji raje izognite

Hrvaška tablica Pixsell
Ali veste, zakaj na cestah tako pogosto srečate hrvaški avto, čigar registrska oznaka se prične s kratico DA? V mestu Daruvar je registriranih več avtomobilov in tovornjakov, kot ima mestece prebivalcev. Nekoč so bili najvarnejši na cesti, danes pa ...

Birokratski nesmisli spodbujajo ljudi, da iščejo obvode okoli njih. Po balkansko, da "hvatajo krivine". Tako je v Sloveniji, tako je tudi na Hrvaškem, kjer registracija avtomobila v registrskem okrožju Zagreba zaradi višje zavarovalne premije stane preračunano okoli sto evrov več kot v Daruvarju. Za tovorna vozila je prihranek celo 260 evrov in več, vse na račun tega, ker Daruvar zaradi svoje lege na zahodnem obronku Slavonije in stran od glavnih prometnih žil spada v za nesreče najmanj rizično, sedmo registrsko območje v državi.

Zagreb (ZG) in Krapina (KR) denimo spadata v prvega, v drugega Slavonski Brod (SB) in Vinkovci (VI), sledita Sisak (SI) in Split (ST) ...

Povsem logična posledica je bila, da so fizične in pravne osebe navalile na Daruvarsko upravno enoto. Prvi, sicer v manjšem številu, v Daruvarju prijavljajo bivališče, s čimer dobijo tudi možnost za izdajo lokalne registracije. Pravne osebe pa na veliko ustanavljajo podružnice svojih družb, saj na ta način lahko zelo ugodno registrirajo vozilo. Danes je v mestu neverjetna situacija, ko imajo uradno več avtov v lasti  pravne osebe kot privatne. Celo takšne družbe, kot so Ledo, pa rent-a-car podjetja s področja Dubrovnika ... Prav tako so v Daruvarju svoje izpostave množično ustanovile leasing hiše, tako da je tudi s tega naslova na cestah ogromno avtov s tablico DA.

Po poročanju portala Net.hr je bilo lani poleti v mestecu nekaj manj kot 12 tisoč stalno bivajočih prebivalcev, registriranih vozil pa prek 17 tisoč. 

Nekoč najvarnejši, danes pa ...

Država je brez moči oziroma že leta miži na obe očesi, luknja v pravilih pa ostaja široko odprta ta iznajdljiveže. Tudi mesto Daruvar od povečane izdaje registrskih tablic nima nič. Da je absurd še večji, dandanes po poročanju Index.hr nesrečo z DA tablico povzroči že vsak 81. voznik, z oznako ZG pa le vsak 107, čeprav slednji plačuje dvakrat več za zavarovanje.

Na Hrvaškem se zato vrstijo pozivi, naj država poenoti zavarovalno območje in prekine registrski "eldorado", ki nima pravega smisla.

V Sloveniji registrsko območje ni vezano na stalno prebivališče, zato lahko lastnik na pristojnem okencu zaprosi za katerokoli izmed 11 oznak.

PREBERITE ŠE: Kakšno tablico imajo najnevarnejši vozniki v Sloveniji?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • max 10:20 15.marec 2016.

    zelo radi gledamo sosedom v krožnik kajne?kaj pa naši japiji in kvazi bogataši, ki svoje luksuzne kante registrirajo v švici ( ticino TI ) .Tam je registracija in zavarovanje do 50% cenejše kot pri nas.

  • Estok 08:52 15.marec 2016.

    Slabo misliš... ne gre za nikakršne spodube za razvoj, to je 30 al še več let stara ureditev o zavarovalnih conah

  • Nevidni Človek 07:57 15.marec 2016.

    No jaz sem pa mislil, da je to zaradi nižjih davkov za posamezne regije in kraje, ki imajo manjmožnosti za razvoj. Vsaj tako je v resnici, zato imajo tam registrirane praktično vse rent-a-car družbe, iz tega je potem posledično več ...prikaži več nesreč, saj vozila večinoma vozijo tujci, ki ali ne poznajo cest, so levo vozeči vozniki ali pa jim je morda res malo manj mar če malo "počohajo avto".Nikakor pa to ni meka za zavarovanje vozil.Pač... spet ena kvazi raziskava Zurna**la