Avto
43 ogledov

Če živite blizu prometne ceste, je možnost za demenco večja

Dunajska cesta Anže Petkovšek
Ljudje, ki živijo blizu obvoznice, prometnih vpadnic in drugih prometnih cest, imajo veliko večje možnosti za nastanek demence kot tisti, ki živijo stran od prometnih cest. Tako trdijo kanadski znanstveniki.

Raziskavo so objavili v znanstvenem časniku Lancet medical, kjer so opisali, da imajo ljudje, ki živijo 50 metrov stran od cest obremenjenih s prometom, sedem odstotkov več možnosti, da se jim razvije demenca, kot tisti, ki živijo 300 metrov stran.

"Onesnažen zrak lahko prodre v krvni obtok in povzroči vnetje, ki ga povezujejo z boleznijo srca in ožilja ter tudi drugimi zdravstvenimi težavami, kot je sladkorna bolezen. Raziskava nakazuje na to, da lahko onesnaževalci zraka preko krvi vstopijo tudi v možgane in povzročijo nevrološke motnje," pojasnjuje Ray Copes, strokovnjak za okolje in zdravje pri delu na Inštitutu za javno zdravje v Ontariu v Kanadi. Copes je vodil raziskavo s kolegi iz inštituta za klinične evaluativne znanosti.

Raziskava na vzorcu 6,5 milijona ljudi

Ekipa raziskovalcev je analiziral zapise več kot 6,5 milijona prebivalcev Ontario, starih od 20 do 85 let, in ugotovila 243.611 primerov demence med letoma 2001 in 2012. Nato so raziskali, kje stanujejo ljudje, ki so dementni. Povečanje tveganja za razvoj demence se je znižal za štiri odstotke, če so ljudje živeli od 50 do 100 metrov stran od prometnih cest, ter še dodatna dva odstotka, če so živeli od 101 do 200 metrov stran.

Znanstveniki verjamejo, da bodo lahko njihove rezultate uporabili mesti in občinski načrtovalci, kot tudi oblasti, ki sprejemajo odločitve o gradnji cest v urbanih področjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.