Avto
197 ogledov

Čelada s smerniki hit še pred začetkom prodaje

Lumos Lumos
Kolesarji veljajo za zelo nepredvidljive, vedo povedati vozniki avtomobilov. Morda bo nova čelada Lumos z vgrajenimi indikatorji izkazala za toliko boljšo rešitev.

Čelada Lumos za zdaj še nabira sredstva prek sistema Kickstarter, a njeni ameriški avtorji so prepričani, da bi morala biti zelo zaželjena med kolesarji, saj da precej izboljša njihovo varnost. 

Medtem ko ima marsikatera kolesarska čelada že vgrajeno LED opozorilno rdečo luč, so pri mladi ekipi venec LED luči razširili na ves zadnji del čelade. Poleg opozorilne luči je dodana še funkcija luč ob zaviranju ter oba smerokaza. Prek bluetooth povezave so svetila povezane s kontrolno enoto, pritrjeno na krmilu, s katero kolesar upravlja, ko denimo zavija. Zaviralna luč pa deluje po principu vklopa, ko vgrajeni senzor pospeškov zazna naglo ustavljanje kolesarja. 

Dodatno ima čelada močno LED iodo tudi spredaj, tako da kolesar lahko opozarja nase udeležence pred seboj, svetloba pa je dovolj močna tudi za osvetljevanje cestišča. Diode smernikov so tudi spredaj.

Čelada se napaja prek lastnega akumulatorja, ki se ga napolni prek USB vtiča v pol ure. Izdelana je v skladu z varnostnimi standardi, tehta 410 gramov in je vodoodporna, še pravijo avtorji.

Prve serijske pošiljke obljubljajo za prihodnjo pomlad. Če so pred kratkim za primerek v prednaročilu želeli 85 dolarjev (77 evrov), je sedaj cena za osnovni model poskočila že na 99 dolarjev (90 evrov), pa še to bo 40 odstotkov manj kot ob zagonu proizvodnje, trdijo. Glede na njihovo spletno stran pa naročila že dežujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • slajan 19:43 10.avgust 2015.

    V največji, vnaprej najavljeni gneči v višku sezone, so kolesarji najbolj aktivni. A ni smiselno glede na to da so dejansko ogroženi, v pričakovanih konicah jih vsaj opozoriti, da si za rekreacijo poiščejo stranske poti?

  • Bozidar.Frelih 18:01 10.avgust 2015.

    Kolk je takih ki imajo avto za 50k+, pa potem niso zmogli kupit smernikov kot dodatno opremo. Aja, mogoče jih pa ne znajo uporabljat ... al pa so preleni oz njim ni treba ...

  • Avatar atojeto
    atojeto 13:30 10.avgust 2015.

    Prometna kultura je nasplošno na psu, med šoferji, kolesarji ali pešci, Vsi ti se znajdejo vsaj v dveh kategorijah. Ko so šoferji bentijo čez kolesarje in pešce, ko so vlogi kolesarjev čez šoferje in pešce, pešci pa čez vse ostale. ...prikaži več Če si slab v eni kategoriji, si slab tudi v ostalih dveh.