Avto
17 ogledov

Ceste bodo napajale mesta

Solarna cesta. (Foto: Youtube)
1/2
Žurnal24 main
Leteči avtomobili bodo morda v prihodnosti le zaživeli, vendar pa bomo še dolgo časa za prevoz uporabljali ceste in avtoceste, ki pa bodo v prihodnosti visokotehnoške.

Ceste prihodnosti bodo izdelane iz stekla, napajale pa se bodo s sončno energijo. To je vizija ameriškega inženirja Scottaa Brusawa, ki verjame, da bi s tem dosegli večkratno korist.

Zahvaljujoč solarnim celicam nameščenim pod stekleno površino ceste bi take prometnice lahko z energijo napajale bližnja mesta, kot tudi celotno prometno signalizacijo. Z lastnim ogrevanjem bi bile zmožne topiti zapadli sneg in led, ki pozimi dela težave voznikom in zimskim službam.
Brusaw trdi, da proizvajalci stekla že sedaj razpolagajo s tehnologijo, ki bi omogočil izgradnjo njegovih prometnic, hkrati pa bi takšen material omogočal dovolj trenja za varno vožnjo.

Steklena avtocesta ne bo poceni. Izgradnja ene milje (1,6 kilometra) naj bi stala 3,2 milijona evra, zahvaljujoč zbiranju solarne energije, pa bi se vložek investitorjem hitro povrnil. Iznajdljivi inženir upa, da bodo njegovo zamisel v začetku pograbili za izdelavo parkirišč pred velikimi nakupovalnimi centri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.