Avto
40 ogledov

Chrysler priznal: v jeepih so ljudje goreli

Jeep cherokee Jeep
Po nekajtedenskem trmastem odklanjanju možnosti, da bi bilo z njihovimi avtomobili karkoli narobe, je Chrysler v ZDA vendarle privolil v odpoklic kar 2,7 milijona jeepov.

Ameriški proizvajalec avtomobilov Chrysler, ki je v lasti italijanskega Fiata, je v torek nenadoma privolil v vpoklic okrog 2,7 milijona starejših modelov jeepa. Vpoklic so zahtevali ameriški regulatorji, ker so se avtomobili pri trčenjih od zadaj vžigali.

Umirali zaradi trkov od zadaj

Chrysler je nekaj tednov trmasto odklanjal zahtevo Uprave za varnost v cestnem prometu (NHTSA), naj umakne iz prometa jeepe grand cherokee letnika od 1993 do 2004 ter jeepe liberty letnika od 2002 do 2007. Preiskava NHTSA je trajala tri leta in je v tem času odkrila najmanj 37 nesreč z 51 smrtnimi primeri zaradi vžiga teh modelov, ko se je vanje od zadaj zaletelo drugo vozilo.

Zavračanje vpoklica ni bilo modro, ker ameriške vladne agencije ne popuščajo v svojih odločitvah, še posebno če je zadeva že v javnosti. Zavrnitev vpoklica bi Chryslerju prinesla kazni in javno pranje umazanega perila, kar bi ugledu in prodaji škodilo veliko bolj kot vpoklic. Podjetje je sicer sporočilo, da so si premislili zaradi klicev kupcev njihovih avtomobilov. Vpoklicanim vozilom bodo na zadnji strani pritrdili dodatno zaščito za rezervoar za gorivo.

Komentarjev 1
  • mph 15:06 19.junij 2013.

    Čudno. Američani namreč prisegajo na to, da čisto vse regulira trg. Npr. v tem primeru bi morala firma izgubiti stranke, zaradi česar bi naredili vpoklic. Vsemogočni trg.