Avto
11 ogledov

Cilj bomo našli z vibriranjem

Večina anketirancev je na vprašanje, ali čistijo svoj avtomobil, odgovorila, da Žurnal24 main
Navigacijske naprave. Volan nam bo kmalu sporočal, kdaj moramo zaviti.

GPS naprave v avtomobilih so zelo koristen pripomoček, saj z usmerjanjem skozi promet in ulice prihranijo marsikatero minuto. A njihove šibke točke so marsikdaj nejasna glasovna navodila, prepogosto umikanje oči s ceste na zemljevid in denimo zadrege, ali je potrebno zaviti takoj, ali šele pri naslednjem, 30 metrov oddaljenem križišču. Navigacijske naprave tako botrujejo tudi marsikateri prometni nesreči.

Raziskovalci pri ameriškem telekomunikacijskem gigantu AT&T ter Univerze Carnegie Mellon skupaj razvijajo navigacijsko napravo, ki bo voznika usmerjala s pomočjo vibracij v volanskem obroču.

Usmerjanje prek vibracij bo do voznika veliko prijaznejše, so prepričani strokovnjaki, ki so izdelali prototipni volan z 20 vibracijskimi motorčki, razporejenimi po celotni krožnici. Volan je povezan z GPS napravo in vozniku prek vibracijskih valov v smeri urinega kazalca ali pa v nasprotni smeri sporoča, ali naj v določenem trenutku zavije levo ali desno. Vibracije z bližanjem križišču postajajo vse močnejše.

Vozniku ni potrebno poslušati, saj čuti

Po besedah vodje razvijalcev Kevina A. Lija je vibracijsko usmerjanje precej prijaznejše od glasovnega, saj vozniku ni potrebno poslušati, ampak preprosto čuti, kdaj mora zaviti. Študija na 33 voznikih je po poročanju CNN tudi pokazala, da bo pripomoček še posebej koristil starejšim voznikom, ki jih glasovno usmerjanje tudi največkrat zmede. Starejši vozniki so imeli med testno vožnjo pogled na cesto v primeru vibracijskega volana kar 4 odstotka dlje na cesti, saj je bilo precej manj potrebe za spremljanje zemljevida.

Čeprav tudi vibracijski volan ni brez pomanjkljivosti, saj se denimo slabše odreže pri nenačrtnih spremembah poti, pa so strokovnjaki prepričani, da je to smer, v katero bodo šle prihodnje navigacijske naprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.