Avto
51 ogledov

Citroën aircross razkril odbito vsebino

Citroën aircross koncept
1/5
Citroën
Citroën predstavlja 4,5-metrski koncept aircross, s katerim ima očitno še velike načrte.

Verjetno ne gre pričakovati, da bi na serijskem vozilu kdaj videli 22-palčna platišča in da bi bilo široko 2,1 metra, a vseeno očitno francozi tokrat merijo na srednje velikega križanca, s katerim bi konkurirali denimo kii sportage, nissanu x-trailu ali celo land roverju discovery sportu. 

Avto je več kot le zanimiv na pogled, spredaj so kljub majhnosti opazna "režasta" svetila, na boku so namesto gumijastih oblog, kot jih ima serijski cactus, uporabili prevlečene aluminijaste obloge, posebna oblika vstopišč zraka naj bi prispevala k boljši aerodinamiki. 

Notranjost je minimalistčna, a tehnološko zelo vesoljska, menjalnik se upravlja prek vrtljivega gumba, večji del armaturke zavzameta dva velikanska zaslona, ki ju je mogoče tudi združiti v enega, ali pa desnega vzeti iz ležišča in ga prek posebne roke "posoditi" ostalim potnikom (zadaj), da na njem spremljajo film, pot ali predlagajo naslednjo destinacijo. Seveda je avto raznovrstno povezljiv z digitalnim svetom, v vsakem sedežu so vgrajeni zvočniki in mikrofon, saj naj bi s tem spodbudili pogovor med sopotniki.

V stebrička sta vgrajeni celo dve internetni kameri, ki omogočata spremljanje poti in ustvarjanje albumov ter njihovo deljenje s prijatelji kar med vožnjo. Zaradi pravilnih oblik naj bi bilo tudi veliko prostora za vse, kar potrebujejo s seboj na poti. 

Huronska hibridna moč

Več kot omembe vreden je tudi pogon. Gre za priključni hibrid, ki kombinira moč 1,6-litrskega bencinarja s(160 kW) je kombinirana z elektromotorjem (70 kW), ki poganja zadnji kolesni par. Skupno torej avto na cesto lahko odda za 230 kW (313 KM) moči, od 0 do 100 km/h pa je dovolj 4,5 sekunde. Normna poraba 1,7 litra, izpusti 39 g CO2.

Citroën trdi, da je trenutno o serijski proizvodnji avtomobila na podlagi aircrossa težko govoriti, a da koncept prikazuje "ambicije", ki jih ima znamka, v 92 letih obstoja vedno znana po marsikateri "odbiti", a tudi uspešni stvaritvi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.