Avto
2971 ogledov

Citroën pokazal, kako se bomo prevažali

Citroën 19_19 Concept
1/20
Citroën
19_19 Concept je kot pravi manifest znamke Citroën tudi nekonvencionalen odraz njene vizije in podira meje tradicionalnih avtomobilskih zapovedi.

Po konceptu ami one concept, ki je bil javnosti predstavljen februarja kot simbol urbane električne mobilnosti, je Citroën zdaj predstavil 19_19 concept, ki izraža vizijo ultra udobja in razširjene mobilnosti za pobeg iz mest. 

Tehnološko izpopolnjeno aerodinamično vozilo z dizajnom viseče prosojne kapsule, navdihuje svet letalstva oziroma aeronavtike. Posebnosti so v celoti zastekljena viseča kabina, kolesa izjemno velikih dimenzij, podvozje podvozje z opaznim električnim pogonskim sklopom in vzmetenjem.

Citroën 19_19 Concept | Avtor: Citroën Citroën

Koncept je zasnovan kot 100 odstotno električno vozilo z 800 km avtonomije. Od 0 do 100 km/h pospeši v petih sekundah in doseže največjo hitrost 200 km/h. S pomočjo akumulatorjev s 100 kWh njegov štirikolesni pogonski sklop z dvema motorjema (eden spredaj in eden zadaj) razvije 800 Nm navora in 340 kW moči. 

Oblika karoserije spominja na trup letala in prozorno kupolo helikopterja. Kapsula, ki lebdi nad štirimi kolesi, namiguje na udobje leteče preproge, s katerim Citroën poudarja svoje pretekle dosežke, kot je zračno vzmetenje. koncept so namreč opremili z inovativnim vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki in pametnim aktivnim upravljanjem.

Citroën 19_19 Concept | Avtor: Citroën Citroën

Peugeot 508 SW Avto Peugeot in Citroën v Sloveniji pripravljata teren za nove modele

Kolesa so nameščena na skrajnih štirih vogalih. Velik vtis naredi s svojimi 3,10 metri medosne dolžine, v kateri je prostor za akumulatorsko baterijo velikih dimenzij. V prednja vrata je vgrajena črna plošča (black panel), ki deluje kot pozdravna vmesniška enota, ko se približamo vozilu. Vozilo deluje kot čisto pravi osebni pomočnik, saj voznika prepozna, ga pozdravi in z njim komunicira prek črne plošče, ki je vgrajena v vrata in prikazuje animirana grafična sporočila, kot na primer ponazarja zaklepanje in odklepanje vrat.

Citroën 19_19 Concept | Avtor: Citroën Citroën

Citroen Berlingo Avto Citroën je k nam končno pripeljal slovensko družinsko uspešnico

Prednja steklena površina je zatemnjena s sivim odtenkom, tako da lahko potniki skozi njo vidijo in so vidni do sredine višine. Zadnji del pa je prekrit z mikro perforirano dekorativno folijo modre barve, ki varuje zasebnost potnikov, saj lahko oni vidijo ven, njih pa drugi ne opazijo. 

Citroën 19_19 Concept | Avtor: Citroën Citroën

Pridobil je tudi tehnologijo hitrega polnjenja (s 600 km avtonomije, polnjenje v 20 minutah). Koncept 19_19 concept je možno brezskrbno napolniti brez kabla, saj je opremljen s sistemom indukcijskega polnjenja, pri katerem se akumulatorske baterije polnijo neposredno med vožnjo, kjer to dovoljuje cestna infrastruktura. 

Citroën 19_19 Concept | Avtor: Citroën Citroën

Potovalna kabina je zasnovana kot podaljšek domače dnevne sobe. Avtoklavna vrata z nasprotnim odpiranjem so brez sredinskega stebrička in omogočajo udoben dostop do vozila, saj se lahko potniki enostavno usedejo in izstopijo. Vsak sedež potniškega prostora je zasnovan tako, da zagotavlja edinstveno in individualno izkušnjo, pri čemer vsak potnik izbere lastno potovalno izkušnjo. V potniškem prostoru koncepta 19_19 Concept lahko beremo knjigo, prebiramo revijo, igramo video igrico, naročimo obrok, poslušamo ali z drugimi delimo glasbo, gledamo film … in celo vozimo, če tako želi voznik! 

Citroën ami one Avto Ali Citroën pripravlja konkurenta renault twizyju?

Citroën 19_19 Concept | Avtor: Citroën Citroën

Voznikov sedež je namenjen vožnji, hiper intuitivni izkušnji s poenostavljenimi upravljalnimi stikali. Za zagotovitev udobne in prijetne vožnje je voznikov sedež opremljen s surovo, zaščitno konstrukcijo, v katero je vdelano udobno široko sedalo z debelo in obdajajočo blazino. V duhu modernosti ima sedež v predelu naslonjala in vzglavnikov velikih dimenzij izdolbeno odprtino. Vozilo poenostavi njegovo bivanje v vozilu po zaslugi zaslona v višini oči z razširjeno resničnostjo, ki mu nudi vse potrebne informacije za popolno brezskrbnost in vnaprejšnje predvidevanje dogajanja na cesti. 

Citroën 19_19 Concept | Avtor: Citroën Citroën

Citroën C5 aircross Avto Česa takega od Citroëna nisem pričakoval

19_19 Concept bo premierno na svetu predstavljen 16. maja 2019 na salonu VivaTech v Parizu.

Sedež prednjega sopotnika je namenjen potovanju in sprostitvi. V pol ležečem položaju se lahko potnik osredotoči na vse kaj drugega kot na dogajanje na cesti, kot lahko to stori v poslovnem razredu med poletom na dolgih razdaljah. Sedež je opremljen z motoriziranim dvižnim naslonom za noge, ki spominja na sproščujoč sovoznikov sedež z razširjenim udobjem vozila C4 SpaceTourer, poleg tega pa ta ležalnik črpa svoj navdih iz dizajna pohištvenih elementov. Tudi potnika na zadnjih sedežih sta deležna enakega razvajanja na sedežih v obliki zofe, ki se razteza vse do prtljažnega prostora kot sončna paluba na obali.

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 13:53 15.maj 2019.

    Js bi pa rad uporabljal samoleteče drone.. Avti so 100 let star, zastarel izum. Treba je nehat čas izgubljat.. Stroški s cestami, gumami, onesneževanje, stroški pluženja snega... vse to lahko izgine..

  • Snežinko 09:31 15.maj 2019.

    Samo neuravnovešen človek lahko da v javnost tako butaste podatke, kot so v 20 minutah INDUKCIJSKO napolnit za 600km dosega. To je realno in fizično popolnoma nemogoče. Kot prvo tako hitro polnjenje pospešeno ubija baterije, kot drugo bi tako hitro ...prikaži več polnjenje zahtevalo dovod energije tam nekaj sto kilovatov, kot tretje: indukcijsko polnjenje ima relativno velike izgube, kar pomeni, da bi imela tuljava tam nekaj tisoč stopinj zaradi segrevanja.