Avto
90 ogledov

Citroën se vrača h koreninam

Citroën C4 cactus
1/25
Žurnal24 main
Citroën se s povsem novim modelom C4 cactus vrača k svojim koreninam, ki so svetu avtomobilizma prinesle številne inovacije in legendarne modele. V Sloveniji avtomobil zanimivega imena stane najmanj 13.900 evrov.

Citroën 2CV (spaček), citroën DS (žaba), sta le dve od legendarnih vozil z dvojno puščico. Citroën, francoska znamka s skoraj stoletno tradicijo proizvajanja vozil, se lahko pohvali še s številnimi inovacijami, kot so hidropnevmatsko vzmetenje, samonosna karoserija ali vrtljivi žarometi. Inovativnosti jim ne manjka niti v 21. stoletju. Zdaj predstavljajo povsem novi model model C4 cactus, ki je posebnež svoje vrste, ne le z videzom, pač pa s številnimi kreativnimi novostmi.

200 kilogramov lažji od C4

C4 cactus je Citroënov odgovor na križance kot so peugeot 2008, renault captur in nissan juke, a po prvem preizkusu trdimo in hvalimo, da je daleč od kopiranja konkurence. S šarmom zna pihati tako na dušo voznika, kot sopotnikov in tudi mimoidočih, a je hkrati obdržal nekatere Citroënove hibe.

Petvratni križanec je postavljen na podvozje citroëna C4. Z njim si deli medosno razdaljo (2,60 metra), a ju na prvi pogled združuje le del imena. Že podatek, da so z inovativnim pristopom skupno maso v primerjavi s C4 oklestili za 200 kilogramov govori v prid drugačnosti. Masa vozila je, odvisno od pogonskega sklopa, od 965 kilogramov do 1.070 kilogramov.

Zračno blazino vgradili kar v streho

Sedanjosti so prilagodili unikaten dizajn - ozki žarometi, prečiščene linije, zračni žepi na vratih, izraziti grafični elementi ter posebni strešni nosilci. V dolžino meri 4,16 metra, a je prostora več kot v C4. To jim je uspelo tako, da so sovoznikovo zračno blazino vgradili kar v streho (razpre se vzdolž vetrobranskega stekla) in s tem osvobodili armaturno ploščo, ki je spuščena nižje, zato je občutek prostornosti večji, hkrati pa je pred sovoznikom nastal velik in dostopen predal.

Znotraj prevladujejo šik elementi, držalo za roke ni pod stropom, pač pa je v obliki ročajev potovalnih kovčkov preseljen na vrata, linije so prečiščene, na armaturni plošči je ostalo le malo stikal. V različici z robotiziranim menjalnikom prestavne ročice ni, pač pa so jo nadomestili trije potisni gumbi (R- vzvratno, N - prosti tek in D - naprej). Dober lepotni in praktični vtis so si prislužili sedeži, ki so oblikovani kot udobna zofa in so udobni tudi v praksi.

Upravljanje na dotik

Po zgledu preostalih novih izdelkov grupacije PSA ima tudi C4 cactus 100 odstotno digitalni vmesnik in 100 odstotno intuitiven uporabniški vmesnik, s katerim je voznikovo mesto povsem prosto in povezljivo preko stikal, ki so združena okoli serijsko vgrajenega 7-palčnega zaslona na dotik, ki pa je slabše odziven na pritiskanje prstov in zmanjšuje osredotočenost voznikov na cesto, a vseeno hvalimo enostavno uporabo. Navigacija omogoča pregledovanje zemljevidov v ptičji perspektivi, prikaz omejevalnika hitrosti vozila, upoštevanje razmer v prometu in možnost izbire najbolj varčne poti za najnižjo porabo goriva. sistemi za pomoč pri vožnji vključujejo prikaz kamere za pomoč pri vzvratni vožnji, Park Assist, programsko nastavljiv omejevalnik hitrosti - tempomat, možno se je povezati na internet, ...

Steklena streha zadržuje sončne žarke

Še ena posebnost vozila je panoramska steklena streha z visokozmogljivo toplotno zaščito, ki v potniški prostor prepušča obilo svetlobe, ne pa vročine.

Zanimiva novost je inovacija "Smart Wash", s šobami za pranje stekla vdelanimi v skrajni del metlice brisalnika stekla, iz katerega se razprši curek tekočine. Tako ostane vidljivost med pranjem celotne površine vetrobranskega stekla neokrnjena, količina porabljene tekočine pa je dvakrat manjša kot pri klasičnem sistemu. Samo s tem ukrepom so zaradi manjše posode za tekočino maso vozila znižali za kilogram in pol.

Zadnja klop ni deljiva

Zanimivo je, da zadnja klop ni deljiva, pač pa se jo podre v celoti, kar je nekoliko nerodno in nepraktično. Zato pa ob podrtju klopi dobimo ravno dno in za 1.170 litrov prostora v prtljažniku, ki v osnovi meri 358 litrov, kar je primerljivo s konkurenti. Med slabosti prtljažnika štejemo visok nakladalni rob. Praktična rešitev bi bil sistem zložljive police po zgledu peugeota 3008, kar pa bi zvišalo tako ceno, kot maso, so nam na dinamični predstavitvi razločili francoski strokovnjaki in dodali, da je veliko pomembneje, da je avtomobil lahek in s tem bolj ekonomičen ter bolje vodljiv.

Najbolj varčen porabi 3,1 litra

Prav nizka masa je vzrok, da C4 cactus tudi v najbolj zmogljivi, 1-2 litrski turbobencinski različici z 81 kilovati moči v zrak izpusti zgolj 105 gramov škodljivega CO2 na prevoženi kilometer, medtem, ko je v različici z 1.6 Blue HDi dizelskim motorjem z 93 kilovati izpust CO2 zgolj 82 gramov na kilometer poti, tovarniška poraba pa 3,1-litra. Slovenski uvoznik je na izbor kupcem ponudil tri nivoje opreme. Osnovni bencinski C4 cactusa z 60 kilovati moči (VTi 82) ceni na najmanj 13.900 evrov, najcenejši dizel (e-HDi 92 z robotiziranim menjalnikom), ga presega za 2.900 evrov, za najdražji C4 cactus boste po ceniku odšteli 20.400 evrov. Cilj za Slovenijo je do konca leta prodati 130 avtomobilov.

Plačilo na prevožene kilometre tudi pri nas?

Po zgledu ponudb operaterjev mobilne telefonije Citroën na nekaterih tujih trgih kupcem vozila C4 cactus ponuja možnosti za nakup v obliki pavšalnega plačila mesečnih obrokov ali glede na kilometre (odvisno od države). S tem je možno pokriti vse stroške med trajanjem pogodbenih obveznosti razen stroškov goriva: financiranje, zavarovanje in vzdrževanje. Stranka si lahko za fiksni mesečni znesek izbere stopnjo opremljenosti svojega vozila (oprema, tip motorja …) in nivo storitev, ki jih dejansko potrebuje, ne da bi pri tem prekoračila razpoložljivega proračuna (tip kritja stroškov, formula "z vsem vključenim" ali glede na število prevoženih kilometrov …). Slovenski uvoznik o takem tipu financiranja še premišljuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.