Avto
131 ogledov

Corolla je zgodba, ki uspešno traja že pol stoletja

Toyota corolla zaseda vrh lestvice najbolj prodajanih avtomobilov vseh časov. Fo Žurnal24 main
Najbolj prodajan avto na svetu praznuje abrahama!

Toyota corolla je fenomen, ki traja že 50 let. Japonski model se prodaja v kar 150 državah sveta, doslej pa so jih prodali že 44 milijonov! 

To pomeni, da so pri Toyoti v zadnje pol stoletja v povprečju vsakih 40 sekund prodali in izdelali po eno corollo. Število izdelanih coroll pa je tolikšno, da bi jih, če bi jih postavili  vrsto, lahko parkirali od "vrha" zahodnega dela Severne Amerike, pa vse do "dna" Južne Amerike.

Doslej so jo izdelovali v 16 državah, corolla pa je bil eden ključnih modelov pri pohodu znamke Toyota med največje proizvajalce na svetu. 

Prvo corollo so predstavili na Japonskem leta 1966, na voljo pa je bila kot limuzina (tudi dvovratna) in karavan. Kasneje so jo pričeli izvažati v ostale dele sveta, kje je hitro postala uspešnica in se prebila med najbolj prodajane avte. Kar je bil za Evropo hrošč in nato golf, je bila za preostali svet corolla, ki je lastnike prepričevala s prostornostjo, kakovostjo izdelave in razmeroma razkošno opremo, znano iz višjih cenovnih razredov.

Toyota Corolla | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Na podlagi povratnih informacij kupcev so pri Toyoti corollo stalno dograjevali, izkušnje pa uporabljali tui pri sojih ostalih modelih. Tako je tudi danes, saj je na cestah sveta in tudi Slovenije že 11 generacija, ki je bila pred kratkim tudi izdatno osvežena. 

Kaj pomeni ime?

"Corolla" v latinščini označuje manjši cvetni venec. Ime so izbrali v upanju, da bi avtomobil cvetel na avtomobilskem trgu. In natanko to se je tudi zgodilo: v treh letih je Corolla prve generacije postala najbolje prodajan avtomobil na Japonskem, prodaja pa se je hitro razširila tudi na druge države po svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.