Avto
1883 ogledov

Corsa postala še bolj nabita z elektroni

opel corsa MatijaJanežič
Slovenski uvoznik Opla nam je v ljubljanskem gledališču Glej pripravil prvi pogled na prenovljeno opel corso.

Kot je bilo rečeno na predstavitvi, imata opel corsa in gledališče Glej kar nekaj skupnih točk. Tako kot gledališče Glej, ki je eno najstarejših v Ljubljani, saj so prvo predstavi odigrali že 27. junija 1970, uspeva v mestnem okolju in je malce nekonvencionalen avtomobil, ki povezuje zgodbo mestnih malčkov avtomobilskega segmenta B.

opel corsa | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Od leta 1982 jih je opel v šestero generacijah izdelal skoraj 15 milijonov, tudi trenutno pa je corsa vsak tretji avtomobil, ki pripelje iz Oplovih tovarn. Zadnji dve leti je tudi najbolje prodajani majhen avtomobil v Nemčiji. Prenovljena corsa je do neke mere pripravljena tudi na prihodnost, kar se kaže v 48-voltni hibridizaciji bencinskih motorjev ter dveh različicah električnega pogona.

Kaj je na opel corsi pravzaprav novega? Spredaj izstopa predvsem značilni Oplov vizir, maska, s katero se je corsa približala drugim Oplovim modelom, nova je večja digitalna armaturna plošča z infozabavnim sistemom, ki ga je corsa povzela po astri, nova je tudi različica baterijske električne corse s podaljšanim dosegom, prav tako pa tudi možnost 48-voltno hibridiziranih bencinskih motorjev.

opel corsa | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Za Opel je leto 2024 zelo pomembno, saj poteka prenova blagovne znamke. Na ceste bo zapeljalo osem novih ali prenovljenih modelov. V začetku leta so že predstavili novo karavansko astro ST, ki ji zdaj  sledi corsa. V drugi četrtini leta bodo na ceste zapeljali prenovljeni pripadniki lahkih gospodarskih vozil combo, vivaro in movano LGV, v tretji četrtini pa še novi športni terenec s starim imenom frontera. Konec leta pripelje še veliki športni terenec, ki pa še nima imena. Vsi avtomobili bodo razviti na multienergijskih platformah in vsak model bo na voljo vsaj z eno baterijsko električno različico.

Različici opreme sta ostali le dve, edition in GS. Za slednjo je značilen logo v sjajni črni barvi. Zadnji del je dobil tudi napis CORSA, ki ga optično razširi. V notranjosti pa poleg večjih zaslonov izstopajo tudi majhno stikalo za izbiro voznih programov in bolj športno oblikovani sedeži.

opel corsa | Avtor: Opel Opel

Električna corsa je pridobila drugo generacijo baterijskega električnega pogona, ki šibkejši 100-kilovatni različici zagotavlja podaljšani doseg do 357 kilometrov, nov pa je močnejši 115-kilovatni sklop z dosegom 402 kilometrov. Na voljo so trije vozni programi, ki vedno zagotavljajo doseganje najvišje hitrosti

Corsa je tudi prvi opel z 48-voltno hibridno tehnologijo, ki je na voljo v kombinaciji z 1,2-litrskim turbobencinskim trivaljnikom.  Ta deluje z Millerjevim ciklusom in je na voljo z močmi 74 ali 100 kilovatov ter v kombinaciji s šeststopenjskim dvosklopčnim menjalnikom z integriranim elektromotorjem. Pri Oplu obljubljajo, da bo tak motorizirana corsa v mestu na elektriko prevozila do 50 odstotkov voženj, možna pa bo tudi električna ožnja pri višjih hitrostih. Dizelskih različic pa ne bo več.

opel corsa | Avtor: Opel Opel

Vstopna corsa edition z 1,2-litrskim bencinskim motorjem z močjo 55 kilovatov bo sicer na voljo za najmanj 16.150 evrov, v primeru Oplovega financiranja pa za 14.940 evrov. Opel je v Sloveniji v corsinem segmentu s 424 prodanimi vozili in 6,35-odstotnim prodajnim deležem dosegel sedmo mesto. Letos bi se radi uvrstili med prvo peterico in prodali vsaj 500 cors.

dezurni@styria-media.si

opel corsa | Avtor: Opel Opel

Komentarjev 3
  • Toma 09:37 08.februar 2024.

    Kot da vidim posodobljenega golfa.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:01 08.februar 2024.

    Jajca